AEX sluit week vlak af

AMSTERDAM - De hoofdgraadmeter van de Amsterdamse beurs, de AEX-index, is vrijdag onveranderd gesloten.

 De opgewekte stemming onder beleggers na opmerkingen van Fed-baas Ben Bernanke in de middag kalfde wat af na teleurstellende data over het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten.

De AEX sloot uiteindelijk vlak op een slotstand van 341,45 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen ging daarentegen 0,3 procent omhoog tot 586,61 punten. De beurs in Frankfurt steeg 0,6 procent, Parijs dikte met 0,2 procent aan en de beurs in Londen verloor 0,4 procent.

Speech

Handelaren hielden tijdens de ochtendhandel nog hun kruit droog, in afwachting van een speech van centrale bankier Ben Bernanke en verschillende macro-economische cijfers uit de Verenigde Staten.

Fed-baas Bernanke zorgde duidelijk voor een opleving van het sentiment. Hij zei op basis van de hoge werkloosheid en de lage inflatie in de Verenigde Staten redenen te zien voor extra steunmaatregelen van de overheid.

Stimulans

Bernanke gaf geen details over de eventuele maatregelen. Economen denken dat de Fed nog dit jaar 500 miljard dollar in de economie pompt.

Een kapitaalinjectie is vrijwel de enige stimulans die de Fed kan bieden. De rente, voorheen een belangrijk instrument om de economie te steunen, kan niet meer verlaagd worden omdat die al sinds december 2008 feitelijk op 0 procent staat.

Beleggers reageerden wel teleurgesteld op de maandelijkse index voor het consumentenvertrouwen van de Universiteit van Michigan. Daaruit bleek dat de Amerikaanse consument in oktober negatiever is geworden. De index bereikte een stand van 67,9 punten, een daling ten opzichte van de maand daarvoor en slechter dan verwacht.

Google

Op de beursvloeren stond de technologiesector in de belangstelling nadat Google en AMD donderdag nabeurs goede derdekwartaalcijfers bekendmaakten.

Chipproducent AMD leed weliswaar een verlies over het derde kwartaal, maar behaalde in de eerste negen maanden van dit jaar een winst van 96 miljoen dollar. Eind september vorig jaar stond AMD nog 874 miljoen dollar in het rood. Chipmachinefabrikant ASML (plus 1,6 procent) behoorde tot de sterkste stijgers bij de hoofdfondsen in Amsterdam. Branchegenoot Infineon schreef een winst van 3,4 procent in Frankfurt.

Nedap

De hoogvlieger op het Damrak was Nedap, dat vooral bekend is van de stemmachines. Donderdag nabeurs maakten Nedap en technologiebedrijf TKH bekend gesproken te hebben over een fusie.

Die gesprekken hebben niets opgeleverd, maar TKH heeft toch uit ''strategisch defensieve overwegingen'' een belang in Nedap genomen van ruim 5 procent. Nedap koerste 14,8 procent hoger, TKH won 1,3 procent.

Draka

Kabelbedrijf Draka ging aan kop in de MidKap met een winst van 4,1 procent na een adviesverhoging van ING. De bankverzekeraar denkt dat de overnamegeruchten rond Draka serieus genomen kunnen worden.

''Waar rook is, is vuur'', aldus ING. Donderdag meldde Het Financieele Dagblad dat Flint Beheer af wil van zijn controlerende belang van 43,9 procent in Draka.

De euro noteerde 1,4020 dollar in vergelijking met 1,4065 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag.

Lees meer over:
aex

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie