ASMI-aandeelhouders willen afronding onderzoek

AMSTERDAM - De investeringsfondsen Hermes en Fursa willen dat het onderzoek naar wanbeleid bij de toeleverancier aan de chipindustrie ASMI wordt afgerond.

Dit vroegen ze, gesteund door de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), donderdag bij de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam.

Deze rechter wees ruim een jaar geleden een verzoek voor een onderzoek toe. De Hoge Raad gooide deze zomer echter roet in het eten van de beleggers, door de vernietiging van de beslissing en terugverwijzing van de zaak naar de Ondernemingskamer.

De advocaten van de investeringsfondsen zien in de uitspraak van de Hoge Raad desondanks aanknopingspunten om het onderzoek door te laten gaan. Zij richtten zich vooral op het punt dat de informatievoorziening van ASMI aan zijn aandeelhouders onvoldoende was.

Daarbij wezen ze erop dat het onderzoek bijna is afgerond. Er zouden ruim twintig mensen worden geïnterviewd. Van hen hebben de onderzoekers er al negentien gesproken.

Punt

De advocaten van ASMI stelden dat het tijd is om een punt achter de zaak te zetten. Alle feiten zouden al boven tafel zijn gekomen. Daarbij wezen ze erop dat een onderzoek belastend is voor de onderneming.

Het conflict tussen de onderneming en de aandeelhouders heeft een lange voorgeschiedenis. Hermes en Fursa wilden aanvankelijk dat ASMI zichzelf zou opsplitsen.

Overgenomen

In 2008 was er sprake van dat het bedrijf zou worden overgenomen door het Amerikaanse Applied Materials en een Amerikaanse investeringsmaatschappij. Dit ketste uiteindelijk af waarna de procedure bij de Ondernemingskamer van start ging.

De Ondernemingskamer zal naar verwachting over een aantal weken zijn oordeel vellen.

Lees meer over:
Tip de redactie