AEX eindigt aarzelende dag in de min

AMSTERDAM - De hoofdgraadmeter van de Amsterdamse beurs, de AEX-index, is donderdag na een aarzelende handelsdag met een klein verlies gesloten.

Net als op andere belangrijke beursvloeren in Europa werden de meeste winsten ingeleverd na tegenvallende berichten over de Amerikaanse arbeidsmarkt.

De AEX leverde uiteindelijk 0,1 procent (0,39 punten) in bij een slotstand van 341,33 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen ging daarentegen 0,6 procent (3,17 punten) omhoog tot 584,66 punten. De beurs in Frankfurt steeg 0,3 procent, terwijl de verliezen in Londen en Parijs opliepen tot 0,4 procent.

Middaghandel

Tijdens de middaghandel wierpen verschillende cijfers licht op de ontwikkeling van de Amerikaanse economie. Vooral de cijfers over de werkloosheidsuitkeringen in de Verenigde Staten vielen tegen. Vorige week werden 13.000 meer aanvragen ingediend dan een week eerder, terwijl op een stabilisering werd gerekend.

Daarnaast bleek het handelstekort van de VS in augustus gegroeid. De export stagneerde nagenoeg ten opzichte van juli terwijl de import, vooral uit China, fors doorgroeide. De producentenprijzen lagen in september wel hoger dan verwacht.

Verdere ingrepen

De twijfels over de Amerikaanse economie en de vrees voor verdere ingrepen door de Fed dreef de koers van de euro opnieuw op. Dondermiddag werd de Europese munt voor 1,4065 dollar verhandeld, tegen 1,3960 dollar bij het sluiten van de Europese markt op woensdag.

In Amsterdam kwam de opmars van de MidKap vooral door kabelaar Draka. Het aandeel werd ruim 7 procent meer waard nadat het Financieele Dagblad had gemeld dat het bedrijf in de etalage staat.

Verliezers

Onder de hoofdfondsen in de AEX waren meer verliezers dan winnaars. Uitgever Reed Elsevier leverde met een min van 1,6 procent het meeste in. De andere verliezers hielden de schade beperkt tot minder dan 1 procent.

Vastgoedfonds Corio boekte met een plus van 2 procent de grootste winst. Verder kregen alleen branchegenoot Wereldhave en baggeraar Boskalis er meer dan 1 procent bij.

Olieprijs

Navigatiekastjesproducent TomTom boog een koersverlies in het laatste handelsuur om in een bescheiden winst van 0,5 procent. In de markt doken geruchten op dat Microsoft een bod wil uitbrengen op branchegenoot Garmin.

De olieprijs bereikte gedurende de handelsdag met ruim 84 dollar het hoogste niveau sinds begin mei. Aan het einde zakte de prijs echter terug tot 83 dollar, even hoog als een dag eerder. De zwakke dollar zorgde wel weer voor een nieuwe recordpijs voor goud. Die liep op tot 1375 dollar per troy ounce.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie