Meer winst voor JPMorgan Chase

NEW YORK - De Amerikaanse bank JPMorgan Chase heeft in het derde kwartaal een nettowinst behaald van 4,4 miljard dollar tegen 3,6 miljard dollar een jaar eerder. Dat maakte de op een na grootste bank van de Verenigde Staten woensdag bekend.

De winststijging is vooral te danken aan de lagere verliezen op consumentenleningen en creditcards. De totale baten bedroegen in het derde kwartaal 24,3 miljard dollar. De zakenbankdivisie droeg 5,4 miljard dollar bij aan de inkomsten.

De winst per aandeel kwam uit op 1,01 dollar. Analisten rekenden op een winst per aandeel van 90 cent. Ze gingen uit van inkomsten van 24,6 miljard dollar.

Creditcard

Bij de creditcarddivisie werd een winst behaald van 735 miljoen dollar tegen een verlies van 700 miljoen dollar een jaar eerder. JPMorgan hoefde minder af te schrijven op creditcardleningen die niet meer afgelost kunnen worden.

Ook bij de consumententak gingen de zaken veel beter. Dat kwam omdat er minder voorzieningen werden getroffen voor slechte consumentenkredieten. Bij de retailtak kwam de winst uit op 907 miljoen dollar tegen een winst van slechts 7 miljoen dollar vorig jaar.

Hypotheek

Bij de hypotheekdivisie had het concern het moeilijker. Daar zakte de winst met 50 procent tot 207 miljoen dollar. Er werd weliswaar minder geld gereserveerd voor slechte hypotheken, maar door de crisis op de Amerikaanse huizenmarkt werden ook veel minder nieuwe hypotheken afgesloten.

Volgens topman Jamie Dimon zullen de kosten voor slechte hypotheken de komende kwartalen hoog blijven en kunnen ze stijgen als de economie verslechtert.

JPMorgan Chase is de eerste grote Amerikaanse bank die met kwartaalcijfers komt. Volgende week komen Bank of America en Citigroup met resultaten.

Lees meer over:
Tip de redactie