AMSTERDAM - De Europese beurzen hebben woensdag flinke winsten geboekt. Sterke bedrijfsresultaten uit de technologiesector leidden tot optimisme over het verdere verloop van het kwartaalcijferseizoen.

De Amsterdamse AEX-index won 6,63 punten, ofwel 2 procent, tot 341,72 punten. De MidKap-index steeg 1,5 procent tot 581,49 punten. De graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs lieten plussen zien tot 2,1 procent.

De Amerikaanse chipgigant Intel had dinsdag een recordomzet en een recordwinst gemeld over het derde kwartaal.

ASML

De Nederlandse chipmachinebouwer ASML, een sectorgenoot van en toeleverancier aan Intel, publiceerde woensdag beter dan verwachte resultaten. ASML liet verder weten op koers te liggen voor een recordomzet over 2010 en verdere groei in 2011. Het aandeel pluste in de AEX 6,1 procent.

''Het is een goede start van het kwartaalcijferseizoen'', concludeerde handelaar Erik Nugteren van VPV Bankiers. ''Als deze trend doorzet dan zit er nog heel wat meer in voor de indices.''

Fed

Het sentiment op de aandelenmarkten kreeg verder steun van nieuws over de stimuleringsplannen van het stelsel van Amerikaanse centrale banken, de Fed. Uit de notulen van een recente vergadering over het beleid bleek dat het bijna zeker is dat de Fed maatregelen zal nemen om de geldhoeveelheid te vergroten.

De centrale bankiers hopen zo de Amerikaanse economie aan te jagen, maar het belangrijkste effect van het Fed-optreden lijkt vooralsnog een afwaardering van de dollar.

Euro

De euro noteerde 1,3960 dollar, tegen 1,3845 dollar aan het eind van de handel op dinsdag. De goudprijs steeg dinsdag tot boven de 1370 dollar per troy ounce en bereikte een nieuw record.

De prijs van olie steeg met 1,8 procent tot 83,13 per vat Amerikaanse olie. De aandelen van de Europese olieconcerns Shell, BP en Total plusten 1,6 tot 2,5 procent.

Reed Elsevier

De uitgeverijconcerns Reed Elsevier (plus 2,5 procent) en Wolters Kluwer (plus 2,3 procent) stonden in de belangstelling na geruchten over een eventueel samengaan.

Handelaren in Londen speculeerden over een bod van Wolters op Reed Elsevier. Andere handelaren stelden juist dat Reed Wolters zou willen inlijven. Beide bedrijven gaven geen commentaar op de geruchten.