Wall Street krijgt steun van Fed

NEW YORK - Wall Street kreeg dinsdag enige steun van de laatste notulen van de Federal Reserve (Fed), het stelsel van Amerikaanse centrale banken.

De Fed voorziet de noodzaak om binnenkort met extra steunmaatregelen te komen om de afzwakkende economie een impuls te geven.

Voor de bekendmaking waren de Amerikaanse effectenmarkten overwegend negatief, vooral door de lagere koersen in Azië en Europa.

Chipgigant Intel

Veel stelde de beurshandel niet voor omdat beleggers hun kruit droog hielden met het oog op de kwartaalcijfers van chipgigant Intel die nabeurs uitkomen. De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot een kleine 0,1 procent hoger op 11.020,40 punten. De breder samengestelde S&P 500 won 0,4 procent tot 1169,77 punten. De technologiebeurs Nasdaq ging 0,7 procent vooruit tot 2417,92 punten.

Vooral de financiële fondsen zoals Bank of America, JPMorgan Chase, Citigroup en American Express waren gewild met koerswinsten variërend van 1,4 tot 2,8 procent. Aluminiumgigant Alcoa, die vorige week de aftrap gaf aan het cijferseizoen met gunstige resultaten, werd 2,1 procent meer waard bij de Dow-fondsen.

King Pharma

Farmaciegigant Pfizer noteerde een plus van 0,5 procent. Het concern neemt voor 3,6 miljard dollar in contanten King Pharma over. De overnameprijs van 14,25 dollar per aandeel is een premie van 40 procent op de slotkoers van maandag. Het aandeel King Pharma ging bijna 40 procent omhoog.

Het beurssentiment kwam dinsdag onder druk te staan door een bericht dat China nieuwe maatregelen neemt om de snelgroeiende economie af te koelen. De overheid wil dat banken hogere reserves aanhouden en minder geld uitlenen.

Groeimotor

''We rekenen op China als groeimotor voor de wereldeconomie. De Chinese overheid is bezorgd dat de economie oververhit raakt en ze nemen maatregelen om het af te koelen. Maar de aandelenmarkten in de Verenigde Staten reageren op ontwikkelingen op buitenlandse markten in een mate die ik nog nooit eerder heb gezien'', stelt een Amerikaanse beurshandelaar.

Op de valutamarkt noteerde de euro 1,3915 dollar. Bij het sluiten van de Europese beurzen dinsdag stond de munt nog op 1,3845 dollar.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie