Dexia wil 1,8 miljard euro brutowinst in 2014

AMSTERDAM - De Frans-Belgische financiele dienstverlener Dexia streeft naar een winst voor belastingen van ongeveer 1,8 miljard euro in 2014.

In 2014 moet de transformatie van een overheidsleningenspecialist in een kleinere, maar financieel gezonde, retailbank zijn afgerond, zo zei bestuursvoorzitter Pierre Mariani maandagavond voorafgaand aan de investeerdersdag.

Dexia raakte tijdens de financiele crisis in zwaar weer en had 6,4 miljard euro van de Franse, Belgische en Luxemburgse regeringen nodig om overeind te blijven.

Dexia wil de grondige herziening van het businessmodel in drie jaar afronden en het dividend vanaf 2012 herstellen, stelt Mariani.

"Tegen 2014 zullen we een drievoudige herorientatie hebben afgerond, waarbij we voorrang zullen geven aan de inkomsten uit onze commerciele franchises, ons zullen richten op retail en commercial banking, en op de groeimogelijkheden van de retailmarkt in Turkije," zei Mariani maandagavond tegen journalisten.

Herorientatie

Na de herorientatie zal Dexia in weinig opzichten meer lijken op het bedrijf van voor de crisis, toen Dexia de op twee na grootste verstrekker van leningen aan lokale overheden en projectfinancierder ter wereld was en zich richtte op het verstrekken van zoveel mogelijk leningen in zoveel mogelijk landen, stelt Pascal Poupelle, het hoofd van de divisie openbare financien van Dexia.

In 2008 verstrekte Dexia 52 miljard euro aan nieuwe leningen ter financiering van infrastructuurprojecten, zoals wegen, scholen en ziekenhuizen. Dit jaar zullen de leningen dalen tot circa 10 miljard euro door het afbouwen van de activiteiten in Australie, Japan, Mexico en Oost-Europa.

Inkomsten

In 2014 zal de divisie openbare financien zich vooral richten op de VS, Canada, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Belgie en slechts 18 procent bijdragen aan de opbrengsten van de groep, een daling van meer dan de helft ten opzichte van 2007, stelt Poupelle.

Het doel is om 58 procent van de inkomsten te verkrijgen uit gedekte obligaties met een laag risico en slechts 11procent, of 50 miljard euro, uit risicovollere korte termijn leningen, tegen 260 miljard euro in oktober 2008.

Consumentenbankactiviteiten

Tegelijkertijd zal de bank zwaar investeren in de consumentenbankactiviteiten, waarbij 350 miljoen euro wordt uitgetrokken voor de uitbouw van de franchise in Belgie, waar wordt gemikt op een stijging van 250 miljoen euro in opbrengsten voor het einde van 2014.

Daarnaast wil Dexia verder uitbreiden in de snelgroeiende Turkse markt, waar Dexia een controlerend belang bezit in DenizBank, de op negen na grootste bank van Turkije. Dexia streeft naar 800 vestigingen in Turkije in 2014, tegen 500 vestigingen nu.

De portefeuille van 110 miljard euro aan giftige activa die de bank nog altijd bezit zal worden verlaagd tot 80 miljard euro in 2014, maar zal een last blijven vormen voor de bank in de komende tien jaar.

Lees meer over:
Tip de redactie