Afwachtende beurzen sluiten in de min

AMSTERDAM - De Europese beurzen zijn dinsdag in de min gesloten. Beleggers waren in afwachting van een verslag van een bijeenkomst van Amerikaanse centrale bankiers en kwartaalcijfers van de Amerikaanse chipproducent Intel.

De AEX-index, de hoofdgraadmeter in Amsterdam, sloot met een min van 1,95 punten (0,6 procent) op 335,09 punten. De MidKap-index verloor 0,2 procent tot 572,71 punten. De grote Europese graadmeters van Frankfurt, Londen en Parijs gingen respectievelijk 0,1, 0,2 en 0,5 procent omlaag.

In de loop van de avond komen de notulen van de jongste rentevergadering van de Fed, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, naar buiten. Mogelijk kunnen die meer duidelijk maken over de plannen van de Fed.

Fed

De laatste tijd is de verwachting gegroeid dat er nieuwe maatregelen zullen worden genomen om de geldhoeveelheid te vergroten. De centrale bankiers hopen zo de kwakkelende Amerikaanse economie een steuntje in de rug te geven.

''Daar zal flink in worden gespeurd. Er is nu nog veel onduidelijkheid'', zei analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen over de notulen.

Intel

Chipgigant Intel publiceert dinsdag nabeurs zijn resultaten over de achterliggende periode. ''Intel is een goede indicator van hoe de zaken ervoor staan'', aldus Versteeg.

Woensdag voorbeurs publiceert de Nederlandse chipmachinefabrikant ASML, een sectorgenoot van Intel, zijn resultaten over het afgelopen kwartaal. Het aandeel steeg dinsdag al 2,5 procent waarmee ASML bovenaan de AEX stond.

Wavin

De buizen- en leidingsystemenproducent Wavin gaf een update van zijn strategie. Het bedrijf wil de omzet in de komende vijf jaar 2 procent harder laten groeien dan de Europese bouwsector. Ook wil Wavin onder meer via overnames zijn marktposities versterken en investeren in nieuwe markten. Wavin sloot 0,9 procent hoger.

Staalconcern ArcelorMittal was onderin de AEX te vinden met een verlies van 0,8 procent. De Zuid-Koreaanse branchegenoot Posco kwam dinsdag met tegenvallende kwartaalcijfers en verlaagde zijn winstverwachting voor 2010.

Pharming

Biotechnologiebedrijf Pharming maakte bekend dat het bedrijf voor 10,9 miljoen euro aan nog uitstaande obligatieleningen zal aflossen. Effectenhuis KBC concludeerde dat hiermee een groot obstakel voor nieuwe investeerders is weggenomen en verhoogde zijn beleggingsadvies. Het aandeel sloot 4,2 procent hoger.

De euro stond op 1,3845 dollar, tegen 1,3895 dollar aan het eind van de handel op maandag. Een vat ruwe Amerikaanse olie werd 0,7 procent goedkoper en kostte 81,60 dollar.

Lees meer over:
AEX
Tip de redactie