ALMELO - Vanuit het Amerikaanse leger wordt de vraag naar de beschermende stof Defender M van producent van technisch textiel TenCate steeds groter.

De onderneming zei maandag in het vierde kwartaal een omzet van circa 60 miljoen dollar te verwachten. Dat is ruim twee keer zo veel als in de laatste maanden van 2009.

De stof wordt nu gebruikt bij de landmacht, de marine, het korps mariniers en de luchtmacht. ''De basisvraag ligt op een hoog niveau'', zo liet woordvoerder Frank Spaan van TenCate weten.

Niet alleen militairen die worden uitgezonden, maar ook militairen die binnen de VS worden ingezet, bijvoorbeeld bij het blussen van branden, komen in aanmerking voor een Defender M-uniform, aldus Spaan.

Vraag

TenCate denkt dat de vraag zeker tot ver in het eerste kwartaal van 2011 zal aanhouden. Spaan verwacht ook daarna weinig terugval. ''Eenmaal begonnen, gaat het door en inmiddels is er ook de vervangingsmarkt.''

Het Amerikaanse leger is de belangrijkste afnemer van de beschermende, brandwerende stof van TenCate. Bij de presentatie van de halfjaarcijfers bleek dat de omzet van Defender M lager uit was gekomen. Volgens het bedrijf is de vraag in het derde kwartaal weer toegenomen ''na een tijdelijke terugval als gevolg van patroonwijzigingen''.

Europa

Vanuit verscheidene Europese legers is er ook belangstelling voor Defender M, zei Spaan. Er worden draagproeven uitgevoerd. Het Nederlandse ministerie van Defensie besloot eerder Defender M niet af te nemen voor de Nederlandse militairen. Nederland koos voor een goedkopere variant.