AMSTERDAM - Beleggers op de Europese aandelenmarkten deden het maandag rustig aan in aanloop naar de belangrijke bedrijfsresultaten die deze week uit de Verenigde Staten komen. De beursgraadmeters lieten gedurende de handelsdag weinig beweging zien.

De AEX-index in Amsterdam sloot met een winst van 0,51 punten (0,2 procent) op 337,04 punten. De MidKap-index eindigde 2,92 punten (0,5 procent) hoger op 574,06 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen wonnen tot 0,3 procent.

Beleggers zijn in afwachting van de cijfers over het derde kwartaal van Amerikaanse concerns als Intel, Google, General Electric en JPMorgan Chase die later deze week naar buiten komen.

Hoewel de verbetering van de cijfers naar verwachting minder sterk zal zijn dan in het tweede kwartaal, beloven de meeste bedrijven stevige resultaten te laten zien.

Fed

Daarnaast gaan beleggers er steeds meer van uit dat het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, begin november extra maatregelen zal nemen om de economie te stimuleren. Die hoop werd aangezwengeld door een tegenvallend cijfer over de Amerikaanse arbeidsmarkt dat vrijdag uitkwam.

Chipmachinefabrikant ASML was maandag de sterkste stijger in de AEX met een plus van 2,3 procent. Het concern komt woensdagochtend met kwartaalcijfers en beleggers namen alvast een voorschotje.

TenCate

De maker van technisch textiel TenCate maakte bekend in het vierde kwartaal een ''substantiële'' omzetgroei te verwachten van zogenoemde Defender M-producten. Het aandeel won 3,5 procent.

Technisch dienstverlener Imtech ontving voor ongeveer 142 miljoen euro aan ICT-orders in Duitsland. Het aandeel klom 1,5 procent.

Acomo

De handelaar in thee, specerijen en zaden Amsterdam Commodities (Acomo) steeg 5,5 procent. Acomo profiteerde van de gestegen grondstoffenprijzen.

De euro noteerde 1,3895 dollar vergeleken met 1,3915 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen vrijdag.