AMSTERDAM - Na de op een na beste septembermaand ooit voor Amerikaanse beleggers met een stijging van 8,8 procent voor de S&P 500-index, is de grote vraag op de aandelenmarkten: wat nu?

Sommige analisten betwijfelen de grond van de stijgingen in september, die volgens hen veroorzaakt werd door speculatie. Komende week moet zowel uit macro-economische data als uit de eerste serie derdekwartaalcijfers blijken hoe sterk het herstel daadwerkelijk is.

Als de signalen daadwerkelijk positief zijn en de Amerikaanse S&P 500-index breekt door een psychologische grens van 1150 punten, zou dit weleens een nieuwe reeks van stijgingen op de aandelenmarkten kunnen veroorzaken.

Positief

De geschiedenis wijst uit dat een goede septembermaand meestal leidt tot een positieve oktobermaand en een gunstig vierde kwartaal.

Volgens onderzoeksbureau Birinyi kwam het maar in één geval voor dat het vierde kwartaal een negatief verloop had, na een sterke stijging in september. Dat was in 1939.

Zwaartepunt

De handel zal aan het begin van de week waarschijnlijk nog worden gekenmerkt door voorzichtigheid. Het zwaartepunt ligt op vrijdag, als de laatste Amerikaanse werkgelegenheidscijfers naar buiten komen.

Volgens economen gepolst door Reuters blijft het aantal banen, exclusief de landbouw, gelijk. In augustus gingen er nog 54.000 banen verloren. De schattingen lopen echter sterk uiteen van een stijging van 106.000 banen tot een verlies van 75.000 banen.

Huizenverkopen

Andere belangrijke macro-economische data die deze week de handel kunnen beïnvloeden, zijn onder meer de Amerikaanse huizenverkopen en de fabrieksorders.

Donderdag trapt aluminiumconcern Alcoa het nieuwe kwartaalseizoen af. Andere bedrijven die hun boeken openen zijn voedingsmiddelenconcern PepsiCo en technologiebedrijf Micron Technology.

Op de Amsterdamse beurs moeten beleggers nog een week langer wachten totdat de eerste cijfers naar buiten sijpelen.