AMSTERDAM - Door drukte wat van het beursnieuws gemist? NUzakelijk zet de Amsterdamse beursweek van dag tot dag voor je op een rij.

Macrocijfers uit de Verenigde Staten domineerden de beursstemming, BAM had drie goede beursdagen en Spyker maakte een flinke koerssprong.

Maandag

De handelsweek begon vrij tam. De AEX startte de week op een stand van 337,85 punten en leverde maandag meteen 0,2 procent in.

Het fonds dat voor opschudding zorgde was Spyker, met een koersspong van ruim 64 procent. De Nederlandse eigenaar van autofabrikant Saab bevestigde maandag in gesprek te zijn over een samenwerkingsverband tussen Saab en BMW.

BAM was de sterkste stijger in de AEX met een winst van 2,6 procent. Analisten en beleggers toonden zich positief over de vooruitzichten voor het bouwconcern.

Grontmij kreeg er 7,5 procent bij. Het advies- en ingenieursbureau haalde samen met een partner een nieuw raamcontract binnen ter waarde van 90 miljoen euro.

Dinsdag

Dinsdag schudden beleggers tegenvallend nieuws aan het eind van de middag van zich af. De AEX-index ging 0,3 procent hoger de dag uit.

Berichten over mogelijke verlagingen van de kredietwaardigheid van Spanje en Ierland zorgden voor een bedrukte stemming, gesterkt door tegenvallende Amerikaanse cijfers over huizen en consumentenvertrouwen.

AkzoNobel was een opvallende daler, met een min van 2,2 procent. Het Nederlandse chemie- en verfconcern AkzoNobel maakte bekend ernaar te streven over vijf jaar een jaaromzet van 20 miljard euro te halen. De winstmarge blijft echter gelijk bij die hogere omzet.

BAM beleefde opnieuw een goede beursdag. Het bouwbedrijf steeg 2,3 procent, na bericht dat het drie scholen in het Britse graafschap Somerset gaat bouwen voor zo’n 60 miljoen euro.

Woensdag

De Amsterdamse beurzen doken woensdag na een wisselvallige handelsdag collectief in het rood. De AEX verloor 0,7 procent.

Volgens marktvorsers lieten de tegenvallende cijfers van het Zweedse H&M zien dat consumenten de hand op de knip houden.

ASML was de sterkste stijger. De chipmachinefabrikant profiteerde met een koerswinst van 1,7 procent van de ambitieuze winstdoelstellingen die technologiegigant Hewlett-Packard dinsdag nabeurs neerzette.

Verder was baggeraar Boskalis een van de weinige fondsen dat een plus op de borden zette, na een positief rapport en verhoging van het koersdoel door ING.

Spyker moest bijna vier procent inleveren, na de uitzonderlijk goede afgelopen dagen.

Donderdag

Winstnemingen drukten de AEX donderdag omlaag, naar een min van 0,4 procent. Perikelen rond de Anglo Irish Bank zorgden voor een mineurstemming. Goede Amerikaanse cijfers over de economische groei in het tweede kwartaal boden positief tegenwicht.

TomTom was de absolute uitblinker onder de AEX-fondsen. De producent van navigatieapparatuur werd 12,5 procent meer waard nadat hij een samenwerkingsverband met de Japanse autofabrikant Mazda had bekendgemaakt.

Supermarktconcern Ahold daalde juist 1,6 procent. Het moederbedrijf van Albert Heijn maakte bekend dat topman John Rishton volgend jaar opstapt en wordt opgevolgd door Dick Boer.

Vrijdag

Het Damrak ging licht lager de week uit en sloot op een stand van 333,78 punten. Over de hele week verloor de AEX dus 4,07 punten.

Amerikaanse macrocijfers over de consumptie en productiesector gaven beleggers vrijdag een gemengd beeld van de Amerikaanse economie.

BAM stond voor de derde keer deze week in de positieve belangstelling. Het bouwconcern maakte bekend de financiën voor de verbreding van de snelweg A12 rond te hebben. Met een plus van 2,4 procent begon BAM aan het weekend. Anders bouwers, zoals Heijmans, profiteerden mee.

Bij de middelgrote fondsen blonk SNS Reaal met een koerswinst van 5,1 procent uit. Bank of America-Merrill Lynch maakte bekend het financieel concern te gaan volgen en gaf een koopadvies voor het aandeel. Kabelaar Draka steeg zonder direct aanwijsbare reden 5,1 procent.

Euro

De euro won vrijdag verder terrein ten opzichte van de dollar en ging met een waarde van 1,3750 dollar het weekend in. Aan het eind van de vorige handelsweek noteerde die nog 1,3480 dollar.