LONDEN - Oliemaatschappij BP heeft tot nu toe 11,2 miljard dollar (8,14 miljard euro) aan kosten gemaakt als gevolg van de olieramp in de Golf van Mexico. Dat heeft het Britse concern vrijdag bekendgemaakt.

BP schat dat de kosten uiteindelijk kunnen oplopen tot 32,2 miljard dollar. Door de ontploffing op het olieplatform Deep Horizon afgelopen april kwamen elf mensen om het leven.

De explosie en ondergang van het boorplatform had de grootste milieuramp in de Amerikaanse geschiedenis tot gevolg, waarbij honderden miljoenen liters olie in de Golf van Mexico stroomden. De geëxplodeerde oliebron is inmiddels definitief gedicht.

Obama

President Barrack Obama eist dat BP in totaal 20 miljard dollar opzij zet voor claims naar aanleiding van de ramp. BP maakte vrijdag bekend zijn bezittingen in de Golf van Mexico, zes boorplatforms, hiervoor als onderpand aan te bieden.

Eerder heeft BP bezittingen van het bedrijf als onderpand gegeven voor een compensatiefonds. Uit dit fonds moeten eventuele schadeclaims worden betaald. Het bedrijf heeft het gat inmiddels al weten te dichten.

Schadeclaims

Het olieconcern doet onder andere aandelen in andere olieplatformen in onderpand. BP heeft al 1,2 miljard pond (1,4 miljoen euro) aan schadeclaims betaald aan bedrijven en personen.

Ook neemt Bob Dudley vandaag officieel de CEO-positie van BP over van Tony Hayward. Dudley is in feite al een tijd de topman van BP.

Hayward verlaat zijn post nadat hij onder zware kritiek kwam te staan door de explosie op het Deepwater Horizon platform en de olieramp die daarop volgde.