NEW YORK - De effectenbeurzen in New York zetten vrijdag op de eerste dag van het vierde kwartaal bescheiden winsten neer.

Beleggers reageerden enthousiast op sterke cijfers over de Amerikaanse economie en de Chinese industrie, maar berichten over afnemende groei van de productiesector in de Verenigde Staten dempten de sfeer op Wall Street.

De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot 0,4 procent hoger op 10.829,68 punten. De brede S&P 500 won eveneens 0,4 procent op 1146,24 punten.

De door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq steeg met 0,1 procent tot 2370,75 punten.

Consumptie

De consumptie in de VS steeg in augustus met 0,4 procent, de inkomens van consumenten met 0,5 procent. Ook de bouwuitgaven zijn in augustus, tegen de verwachting in, gestegen.

De groei van de productiesector nam echter af in september. Het cijfer was min of meer in lijn met de verwachtingen van analisten.

Energiesector

De energiesector profiteerde van de hoge metaal- en olieprijzen. Zo steeg het Amerikaanse fonds Occidental Petroleum 3,2 procent in waarde. Het aandeel Exxon Mobil klom met 1,2 procent omhoog.

Technologiebedrijven behoorden op de eerste dag van de nieuwe handelsmaand oktober tot de achterblijvers. Beleggers namen hun winst op aandelen die het de afgelopen tijd goed deden.

Internethandelaar Amazon moest 2,1 procent inleveren en behoort daarmee tot de verliezers op de Nasdaq.

Hewlett-Packard

De benoeming van de nieuwe HP-topman Leo Apotheker, die Hewlett-Packard donderdag nabeurs bekendmaakte, zette de aandelen van het Amerikaanse concern op een verlies van 3,1 procent.

De euro noteerde aan het einde van de Amerikaanse beurshandel 1,3780 dollar, tegen 1,3750 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen.