AMSTERDAM - De beurs op het Damrak in Amsterdam is vrijdag lager gesloten. Amerikaanse macrocijfers gaven in de middag een gemengd beeld van de toestand in de economie in de Verenigde Staten, wat leidde tot lagere koersen.

De AEX-index sloot met een verlies van 0,61 punt (0,2 procent) op een stand van 333,78 punten. De MidKap-index won nog 0,4 procent tot 568,18 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt sloten 0,6 en 0,3 procent lager, de beurs in Londen won 0,8 procent.

Het Amerikaanse ministerie van Handel meldde cijfers over de Amerikaanse consumptie en de inkomens van huishoudens in augustus. Deze bleken sterker toegenomen dan verwacht.

Tegelijk bleek uit een maandelijks onderzoek naar de Amerikaanse productiesector dat de groei de afgelopen maand is afgezwakt.

Zwakker

''Ons gevoel is dat er een teleurstellend verhaal in de pijplijn zit, dat de zaken er zwakker voorstaan dan het cijfer suggereert'', aldus ING-econoom Rob Carnell. Hij stelde dat dit cijfer, gecombineerd met andere recente data, zou kunnen wijzen op een duidelijke vertraging van de productiegroei.

BAM stond bovenaan de AEX met een plus van 2,4 procent. Het bouwconcern had in de middag bekendgemaakt dat het de financiën voor de verbreding van de snelweg A12 rond heeft. Bouwers leken verder ook te profiteren van plannen van het kabinet Rutte-Verhagen om te investeren in infrastructuur. Heijmans won in de MidKap 1,1 procent.

SNS Reaal

SNS Reaal was een uitblinker bij de middelgrote fondsen met een koerswinst van 5,1 procent. Bank of America-Merrill Lynch maakte bekend het financieel concern te gaan volgen en gaf een koopadvies voor het aandeel.

Een andere opvallende stijger in de MidKap was Draka. De kabelaar steeg zonder direct aanwijsbare reden ook 5,1 procent.

BMW

In Frankfurt verloor autoproducent BMW 4,2 procent nadat het bedrijf een terugroepactie had aangekondigd. Wereldwijd worden 350.000 auto's teruggeroepen naar de garage wegens remproblemen. In Nederland gaat het om ongeveer tweeduizend auto's.

De euro won vrijdag verder terrein ten opzichte van de dollar en was 1,3750 dollar waard. Bij het slot van de Europese beurzen op donderdag werd de Europese munt voor 1,3605 dollar verhandeld.