AMSTERDAM - 's Werelds grootste computermaker HP heeft Léo Apotheker, tot begin dit jaar de baas van softwarebedrijf SAP, benoemd tot hoogste baas. Dat maakte het Amerikaanse bedrijf donderdag bekend.

Apotheker (1953) werkte twintig jaar bij SAP. Onder diens leiding groeide het bedrijf uit tot een van de grootste softwarebedrijven van de wereld.

De Duitser volgt Mark Hurd op, die zich vorige maand genoodzaakt zag af te treden na beschuldigingen van seksuele intimidatie.

"Léo is een strategisch denker met een passie voor technologie, wereldwijde ervaring en bewezen operationele discipline - precies wat we zochten in een nieuwe ceo", aldus Robert Ryan, voorzitter van de raad van toezicht van HP.

Joods

Apotheker spreekt vijf talen (Engels, Frans, Duits, Nederlands en Hebreeuws) en was de eerste Duitser van Joodse ouders die aan het roer van een groot Duits bedrijf kwam te staan. Zijn ouders vluchtten tijdens de Tweede Wereldoorlog voor de Nazis.

"Als SAP een vooroorlogse geschiedenis had gehad, zou ik er nooit zijn gaan werken", zei hij twee jaar geleden tegenover The Economist. Apotheker zegt zich nu "diep vereerd" te voelen om HP te gaan leiden, een bedrijf met 300.000 mensen in dienst.

Officieel volgt Apotheker Cathie Lesjak op, die in augustus interim-ceo werd. Zij blijft financieel directeur.