RIJSWIJK - Supermarktconcern Ahold krijgt met Dick Boer een echte ''foodretailer'' als hoogste baas. Analist Tom Muller van Theodoor Gilissen is te spreken over de komst van Boer. ''Hij komt uit de branche, uit het bedrijf, heeft alle kennis van het hele bedrijf en het retailleven.''

Dick Boer, de voormalige topman van Albert Heijn, Etos en Gall & Gall, zal in maart volgend jaar het stokje overnemen van de huidige bestuursvoorzitter John Rishton, die naar Rolls-Royce vertrekt.

Boer kreeg het vak met de paplepel ingegoten: als jonge jongen nam hij in de kruidenierswinkel van zijn ouders in Axel de lege flessen in en bracht boodschappen rond. Na een studie aan de heao, ging Boer aan de slag bij Unigro, de voorloper van Super de Boer.

In 1998 kwam hij in dienst bij Ahold. Boer is sinds jaren weer de eerste Nederlander aan het roer bij Ahold na het gedwongen vertrek van Cees van der Hoeven. ''Het is weer back to the roots. Voorlopig geen langslopende buitenlanders meer'', aldus Muller.

Succesvol

Boer zwaaide van 2000 tot begin dit jaar de scepter bij de Nederlandse activiteiten. Onder zijn leiding zette Albert Heijn in 2003 de veelbesproken prijzenoorlog in om weggelopen klanten terug te winnen die de winkelketen te duur vonden.

Bovendien wilde Albert Heijn zijn marktaandeel vergroten. ''Dick leidde toen de transformatie van Albert Heijn. Het is nu een van de meest succesvolle retailers van de wereld'', zo roemde Rishton zijn opvolger.

Doorgaan

Naar verwachting zal Boer het roer bij Ahold niet rigoureus omgooien. Zelf gaf hij donderdag aan door te gaan met de ingezette groeistrategie van het concern. Ahold wil zijn positie in bestaande markten verder versterken, maar wil ook nieuwe markten betreden.

Het concern werkt aan de opening van Aholdwinkels in België, maar concrete plannen zijn nog niet openbaargemaakt.

Verdienen

Wat Boer gaat verdienen als hoogste baas, is niet bekendgemaakt. Een woordvoerder van het concern zei desgevraagd dat ''er geen verrassingen zullen zijn''. Boer ontving in 2009 een basissalaris van 625.000 euro en 488.000 euro aan bonusgelden.

Ook heeft Boer een op aandelen gebaseerd pakket en een pensioenregeling. Rishton had in 2009 een basissalaris van 945.000 euro en ontving bonussen ter waarde van 737.000 euro.

Onverwacht

Het vertrek van Rishton komt onverwacht. Ahold is er trots op dat iemand uit zijn gelederen de hoogste baas bij het prestigieuze Rolls-Royce wordt. De 52-jarige Brit is er geen onbekende. Hij zit al enkele jaren in de zogeheten non-executive board, wat in Nederland te vergelijken is met de raad van commissarissen.

Rishton werkte voor zijn komst bij Ahold voor de luchtvaartmaatschappij British Airways.

Fraudezaak

Met Rishton aan het roer heeft Ahold zich definitief losgeweekt van de fraudezaak waar het concern aan het begin van deze eeuw onder gebukt ging. Met name de minder renderende winkelketens in de Verenigde Staten werden onder handen genomen.

Het zogeheten verbeterprogramma waarbij prijzen werden verlaagd en meer huismerkartikelen op de schappen kwamen, wierp zijn vruchten af.