AMSTERDAM - Een deel van de beurs heeft geen maatschappelijk nut. Dit verklaart Lord Adair Turner, voorzitter van de Britse financiële waakhond FSA, tegenover de Belgische zakenkrant De Tijd.

Turner refereert aan bijvoorbeeld herverpakte kredieten of andere producten die inspelen op verschillen inregelgeving en belastingregimes tussen landen.

"We moeten de moed hebben om te zeggen dat die activiteiten, hoewel ze legaal zijn, niets bijdragen aan onze maatschappij", aldus het hoofd van de FSA.

Toch nuanceert hij ook: "Een groot deel van wat in de financiële sector gebeurt, heeft maatschappelijk nut. Dat is niet altijd duidelijk voor Jan Modaal."

Instrumenten

Verder benadrukt Turner dat er nieuwe instrumenten moeten komen om de "storm aan kredietverlening" tegen te gaan. Dat is volgens hem een taak van de toezichthouders. Zij moeten op lange termijn potentiële problemen vinden en optreden.

Ook moet monetair beleid niet alleen maar gericht zijn op inflatie en rentevoeten volgens Turner. Hij noemt bijvoorbeeld kredietverlening voor de vastgoedmarkt.

Vastgoedzeepbel

"In Ierland was het een aantal jaar geleden overduidelijk dat er een vastgoedzeepbel ontstond. Maar de Ierse noch de Europese autoriteiten hadden de middelen om die zeepbel te bestrijden", aldus Turner in De Tijd.