NEW YORK - September was een maand van forse winsten voor Wall Street. De kleine verliezen die de belangrijkste graadmeters in New York donderdag vertoonden, konden daaraan niets veranderen.

De Dow-Jonesindex sloot de dag met een verlies van 0,4 procent op 10.788,05 punten. De S&P 500-index zakte 0,3 procent naar beneden tot 1141,20 punten. De technologiebeurs Nasdaq leverde 0,3 procent in op 2368,62 punten.

September is een maand van records. Persbureau Reuters spreekt van de sterkste septembermaand van de afgelopen zeventig jaar.

Grootste sprong

De Dow Jones won 7,7 procent, de Nasdaq 12 procent. De S&P 500 steeg met 8,8 procent en maakte daarmee de grootste sprong in een maand tijd sinds maart 2002.

Beleggers lieten zich donderdag inspireren door meevallende cijfers over de Amerikaanse economie en arbeidsmarkt. De economie groeide in het tweede kwartaal met 1,7 procent, een fractie hoger dan voorspeld. Het aantal eerste uitkeringsaanvragen liep vorige week sterker terug dan verwacht, wat duidt op een aantrekkende arbeidsmarkt.

Jaarresultaat

Net als een dag eerder, behoort Boeing op de Dow tot de fondsen die het goed deden. De Amerikaanse vliegtuigbouwer zag de aandelen 0,9 procent in waarde stijgen. Donderdag maakte het concern bekend dat het jaarresultaat niets te lijden zal hebben onder de vertraagde oplevering van het nieuwe vrachtvliegtuig 747-8.

Onder de verliezers is speelgoedfabrikant Mattel. Fisher-Price, onderdeel van het Mattel-concern, moet zo'n tien miljoen stuks speelgoed terugroepen, omdat deze mogelijk onveilig zijn. Het aandeel Mattel zakte 0,4 procent weg.

De euro noteerde aan het einde van de Amerikaanse beurshandel 1,3635 dollar, tegen 1,3605 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen.