TOKIO - De Amerikaanse verzekeringsmaatschappij AIG verkoopt twee Japanse levensverzekeringstakken voor 4,8 miljard dollar (3,5 miljard euro) aan het eveneens Amerikaanse Prudential Financial.

De verkoop wordt naar verwachting begin volgend jaar afgerond, zo heeft AIG donderdag bekendgemaakt.

AIG heeft het geld hard nodig. Het concern, dat tijdens de kredietcrisis in de problemen kwam, moet de Amerikaanse belastingbetaler nog 90 miljard dollar terugbetalen.

Staatssteun

In totaal ontving het concern ruim 180 miljard aan staatssteun. ''De verkoop van AIG Star en AIG Edison is een nieuwe stap in het terugbetalingsprogramma van AIG'', liet de verzekeraar weten.

Prudential heeft al diverse activiteiten in Japan en wil die graag uitbreiden. AIG Star en AIG Edison bieden onder meer levensverzekeringen aan. Bij de twee takken werken in totaal ruim tienduizend mensen.

Krediet

Prudential Financial is niet van plan het beleid van de twee divisies te veranderen. De rechten van klanten blijven gewaarborgd, zo verzekerde het concern.

Verder stelt AIG een krediet van 20 miljard dollar van de Federal Reserve Bank van New York tegen het einde van het eerste kwartaal van 2011 te zullen terugbetalen.

Beursgang

Daarnaast zal de regionale Federal Reserve Bank 26 miljard dollar verkrijgen uit de beursgang van AIA Group, die naar verwachting eind oktober naar de beurs van Hongkong gebracht zal worden, en uit de verkoop van American Life Insurance Co aan MetLife Inc.