VENLO - Printerfabrikant Océ ziet duidelijke tekenen van herstel in sommige markten. Desondanks blijven klanten kostenbewust door de aanhoudende economische onzekerheid.

Dat heeft Océ, grotendeels in handen van het Japanse Canon, donderdag bekendgemaakt bij de presentatie van de derdekwartaalcijfers.

Het bedrijf zag de omzet in het derde kwartaal met 6 procent toenemen vergeleken met een jaar terug, tot 669 miljoen euro. De nettowinst kwam uit op 6 miljoen euro, waar een jaar geleden nog een stevig verlies van 25 miljoen euro in de boeken werd gezet.

Bescheiden

''We zijn weer winstgevend, maar we zijn ons ervan bewust dat het niveau nog bescheiden is'', zei bestuursvoorzitter Rokus van Iperen. ''We zien een trend dat we verder in de goede richting gaan.''

Wel denkt hij dat het wereldwijde economische herstel langzaam zal gaan. Een concrete verwachting voor het vierde kwartaal wilde de topman niet geven.

De niet terugkerende (non-recurring) omzet van Océ steeg met 12 procent naar 193 miljoen euro. De autonome groei bedroeg 5 procent. Het is, zo geeft de onderneming aan, de eerste keer in tien kwartalen dat er sprake was van groei. Die kwam voornamelijk uit Europa en het Verre Oosten.

Bouw

Van Iperen constateerde dat in de Verenigde Staten sprake was van ''sectoren die groeien en sectoren die niet groeien''. ''De bouw staat nog erg onder druk'', zo gaf hij aan.

De onderneming zag het aantal arbeidsplaatsen de afgelopen negen maanden met 890 voltijdsbanen krimpen, waarvan 460 in de eerste zes maanden van het jaar. ''We hebben de grootste daling van het aantal banen wel achter de rug, het programma is ongeveer afgerond'', aldus Van Iperen.

Het vierde kwartaal van Océ zal bestaan uit vier maanden, omdat het bedrijf zijn financiële rapportage gaat afstemmen op Canon. De samenwerking met Canon verloopt volgens Océ ''voorspoedig''.