AMSTERDAM - Het Duitse beursbedrijf Deutsche Börse is woensdag samen met een aantal zakenpartners begonnen met het verhandelen van goud in Nederland.

Via het beleggingsproduct Xetra-Gold kunnen investeerders al goud kopen vanaf 1 gram en dat verhandelen of het vrijwel direct in fysieke vorm laten thuisbezorgen.

Record

Xetra-Gold is een samenwerkingsverband van Deutsche Börse met een aantal banken waaronder Deutsche Bank en Commerzbank en de goudverwerker Umicore.

De goudprijs stapelt de laatste tijd record op record en bereikte deze week een niveau van ruim 1300 dollar per troy ounce (31,1 gram). Goud wordt gezien als waardevaste belegging in onzekere economische tijden.

Xetra-Gold

Beleggers krijgen via Xetra-Gold voor elke gram goud een certificaat waarmee je het goud kunt laten thuisbezorgen. Dit goud ligt fysiek opgeslagen in een kluis in Duitsland. Inmiddels ligt er al 50 ton goud in de kluis met een waarde van ongeveer 1,6 miljard euro.

Volgens directeur Steffen Orben van Deutsche Börse Commodities is het beleggen in goud via Xetra-Gold transparant omdat de goudprijs op basis van de huidige marktwaarde wordt berekend. Dit gebeurt bovendien in euro's in plaats van dollars. ''Je weet dus gelijk of het een eerlijke prijs is of niet. Het is een simpel product en gemakkelijk om in te handelen.''

Commissies

Verder zijn de tarieven bij Xetra-Gold volgens Orben veel lager dan bij concurrenten omdat er geen hoge commissies aan verbonden zijn. ''We hebben maar twee directeuren, geen verkoopafdeling en lage kosten voor opslag. We zijn maar een klein bedrijf met lage winstmarges, maar wel solide en goedkoop en kunnen dus goed de concurrentie aan.''

Het goud is direct opeisbaar en wordt maximaal binnen tien dagen bij de klant bezorgd. Het kan gaan om slechts 1 gram, maar ook om honderden kilo's. Sinds de oprichting van Xetra-Gold in 2007 hebben 416 klanten in totaal 2,9 ton goud laten bezorgen. Als het goud eenmaal bij de klant is afgeleverd, kan het echter niet worden terugverkocht aan Xetra-Gold.

Aan de fysieke bezorging van goud zijn natuurlijk wel kosten verbonden. Zo kost de levering van een kilo goud in Nederland vanuit Duitsland 2800 euro en duizend kilo kost ruim 13.000 euro. Dat komt vooral omdat het met beveiligd waardetransport gaat.