Beurzen sluiten met verlies

STOCKHOLM - De Europese beurzen zijn woensdag met verlies gesloten. Na een wisselvallige handelsdag doken de belangrijkste graadmeters in de laatste uren collectief in het rood.

In Amsterdam sloot de AEX-index met 2,32 punten lager op 335,85 punten, een verlies van 0,7 procent. De MidKap-index eindigde 0,2 procent (1,37 punten) in de min op 567,19 punten. De hoofdindex in Londen ging 0,2 procent omlaag. In Frankfurt en Parijs bedroegen de verliezen 0,5 tot 0,7 procent.

De stemming op de beurzen werd voor een deel bepaald door tegenvallende kwartaalcijfers van de Zweedse modeketen H&M, die volgens handelaren aangeven dat de Europese consument voorzichtiger is met geld uitgeven.

H&M

Bovendien is H&M een van de eerste bedrijven die cijfers over het derde kwartaal naar buiten brengt. In de markt wordt met spanning uitgekeken naar het naderende cijferseizoen, dat meer duidelijkheid moet geven over de kracht van het economisch herstel.

BP

BP was een van de grootste winnaars in Londen met een plus van bijna 4 procent, nadat de nieuwe topman Bob Dudley bekend had gemaakt dat hij het hoofd van de divisie exploratie & productie heeft ontslagen. Dat is de divisie die verantwoordelijk is voor de olieramp in de Golf van Mexico.

Technologiegigant Hewlett-Packard probeerde dinsdag nabeurs het vertrouwen van investeerders terug te winnen, na het plotselinge vertrek van topman Mark Hurd in augustus, door ambitieuze winstdoelstellingen neer te zetten voor 2011.

In Amsterdam profiteerde onder meer ASML met een koerswinst van 1,7 procent. De chipmachinefabrikant was daarmee de sterkste stijger in de AEX.

Boskalis

Baggeraar Boskalis was met een plus van 0,7 procent een van de weinige andere hoofdfondsen met winst. Het bedrijf profiteerde van een positief rapport en verhoging van het koersdoel door ING.

Het aandeel Air France-KLM werd in Amsterdam 0,5 procent minder waard. Woensdag werd bekend dat een groep bedrijven een claim van ruim 500 miljoen euro heeft ingediend vanwege onderlinge prijsafspraken in het vrachtvervoer.

Spyker

De autofabrikanten Saab en BMW kondigden woensdag, zoals verwacht, aan te gaan samenwerken. BMW gaat vanaf 2012 benzinemotoren leveren aan het Zweedse merk, dat sinds begin dit jaar eigendom is van het Nederlandse Spyker Cars.

Het aandeel Spyker, dat sinds de geruchten over de samenwerking opdoken al flink omhoogging, moest woensdag bijna 4 procent inleveren.

De euro was woensdagmiddag 1,3625 dollar waard tegen 1,3575 dollar aan het einde van de Europese handelsdag dinsdag.

Tip de redactie