Saab vanaf 2012 aangedreven door BMW

ZEEWOLDE - De volgende generatie auto's van het Zweedse merk Saab wordt vanaf 2012 aangedreven door benzinemotoren van de Duitse fabrikant BMW.

Dat heeft het Nederlandse Spyker Cars, sinds begin van dit jaar eigenaar van Saab, woensdag bekendgemaakt. Financiële details werden niet vermeld.

De overeenkomst voor de levering van de krachtbronnen werd woensdag getekend in Trollhättan, de thuisbasis van Saab. Volgens Spykertopman Victor Muller is de samenwerking met BMW een ''belangrijke stap voor Saab om een winstgevende, onafhankelijke autoproducent te worden''. Beide partijen staan volgens Muller open om andere samenwerkingsvormen te onderzoeken.

Fantasie

Analist Tom Muller van zakenbank Theodoor Gilissen sluit niet uit dat BMW op termijn de banden met Saab verder wil aanhalen. ''Vooralsnog weten we niets meer dan de motordeal, maar er zit al wel fantasie in het verhaal. BMW zou bijvoorbeeld een belang in Saab kunnen nemen. De tijd moet het leren.''

De analist ziet de overeenkomst zeker als een goede stap in de ontwikkeling van Saab, dat al jarenlang met verlies draait. ''Het aan boord hebben van een bekende leverancier van goede motoren zal potentiële kopers vertrouwen geven.''

Spyker mikt op de lange termijn op de verkoop van 120.000 Saabs per jaar en denkt dat het Zweedse merk in 2012 winstgevend is.

Koerswinst

Afgelopen maandag meldde de NOS al dat Saab en BMW in gesprek waren over samenwerking. Dat nieuws zorgde voor een koerswinst van 60 procent in het aandeel Spyker, gevolgd door nog eens bijna 3 procent op dinsdag.

De officiële aankondiging op woensdag zette het aandeel 1,5 procent in de plus op iets meer dan 4 euro.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie