Beleggers negeren slechte cijfers VS

AMSTERDAM - Europese beleggers hebben tegenvallende macrocijfers uit de Verenigde Staten dinsdag aan het eind van de middag van zich afgeschud. Na verliezen eerder op de dag herstelden de koersen tegen het eind van de handel.

De AEX-index sloot 0,3 procent (1 punt) hoger op 338,17 punten. Op het dieptepunt stond de Amsterdamse hoofdgraadmeter 1,1 procent lager.

De MidKap-index pluste 0,4 procent tot 568,56 punten. De graadmeter van Londen won 0,1 procent, die van Frankfurt sloot vlak en die van Parijs verloor 0,1 procent.

Schuldencrisis

Eerder op de dag hadden zorgen over de Europese schuldencrisis al tot een bedrukte stemming geleid. Berichten over mogelijke verlagingen van de kredietwaardigheid van Spanje en Ierland, lagen hieraan ten grondslag.

In de middag kwamen de Amerikaanse macrocijfers daarbij. Een huizenprijscijfer was nog in lijn met de verwachting, maar cijfers over het consumentenvertrouwen en de productiesector in het Zuidoosten van de VS waren veel slechter dan voorzien. Beleggers in New York kozen desondanks de weg omhoog en hun Europese tegenhangers volgden.

AkzoNobel

Het Nederlandse chemie- en verfconcern AkzoNobel maakte bekend ernaar te streven over vijf jaar een jaaromzet van 20 miljard euro te halen. De winstmarge blijft bij de groeiende omzet gehandhaafd op een niveau tussen de 13 en 15 procent. Beleggers waren niet onder de indruk en zetten het aandeel 2,2 procent lager waarmee Akzo onderin de AEX stond.

Unilever liet weten de ijsmerken van het Griekse zuivelbedrijf EVGA te kopen voor een niet nader genoemd bedrag. De ijsmerken hadden in 2009 een omzet van 32 miljoen euro. Het aandeel Unilever steeg 0,6 procent. Een dag eerder had het bedrijf al een grote overname in de Verenigde Staten aangekondigd.

BAM

Bouwbedrijf BAM steeg 2,3 procent. BAM gaat drie scholen bouwen in het Britse graafschap Somerset. Daarmee is een bedrag gemoeid van circa 60 miljoen euro.

In Parijs ging bandenfabrikant Michelin ruim 10 procent onderuit. Het concern gaat voor 1,2 miljard euro nieuwe aandelen uitgeven om verdere groei te financieren.

De euro zette zijn opmars tegen de dollar voort. De stijging van de Europese munt is voor een deel een reactie op de plannen van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve. Deze is eventueel bereid om extra maatregelen te nemen als de economische ontwikkeling in de VS zwak blijft. Deze maatregelen komen neer op het vergroten van de geldhoeveelheid en hebben daarmee een drukkend effect op de waarde van de dollar.

De euro was aan het eind van de handel 1,3575 dollar waard, tegen 1,3485 dollar een dag eerder.

Tip de redactie