AkzoNobel stelt stevige groeidoelen

LONDEN - AkzoNobel zet de komende jaren in op stevige groei. De omzet moet op de 'middellange termijn' groeien naar 20 miljard euro. Vorig jaar was dat nog 13,9 miljard euro.

De grootste verfspecialist ter wereld maakte dinsdag voorbeurs de ambities voor de komende jaren bekend. De doelstellingen gelden een periode van ''ongeveer 5 jaar'', lichtte topman Hans Wijers dinsdag toe.

De omzetgroei betreft voornamelijk groei op eigen kracht, maar AkzoNobel sluit ook overnames niet uit. ''Wij kijken serieus naar alle mogelijkheden'', aldus Wijers. ''Wij treden nu een tijdperk van versnelde en duurzame groei binnen'', stelde de topman in het persbericht.

''AkzoNobel is goed gepositioneerd om te profiteren van de wereldwijde trends die onze branche beinvloeden, zoals bevolkingsgroei, verbetering van de kwaliteit van het leven in het hogere marktsegment en klimaatverandering.''

China

Opkomende markten zullen een een flinke bijdrage aan de omzetgroei leveren, verwacht het concern. Zo wil AkzoNobel de omzet uit China verdubbelen van 1,5 miljard dollar nu naar 3 miljard dollar.

De omzet in India moet worden verviervoudigd van de huidige kwart miljard euro naar 1 miljard euro en ook Brazilie moet op den duur een omzet opleveren van 1,5 miljard euro. Dat is twee maal zoveel als nu.

VS

Voor de Verenigde Staten, waar AkzoNobel eerder dit najaar een slag sloeg door de belangrijkste verfleverancier te worden van detailhandelsketen WalMart, sprak het concern geen verwachting uit. Over een mogelijke verkoop of joint-venture van de verfdivisie in de VS wilde Wijers zich niet uitspreken.

De omzet moet groeien, maar de winstmarge (ebitda), die bij de vorige doelstellingen was gesteld op 14 procent, wordt gehandhaafd op een niveau tussen 13 en 15 procent. ''Dat is een prima marge'', aldus Wijers. De topman zei verder geen dubbele dip te voorzien, maar erkende dat het economisch herstel niet overal even gelijkmatig verloopt.

Het concern is van plan ''een stabiel tot stijgend'' dividend uit te betalen, aldus financieel topman Keith Nichols. Voor 2010 wil het bedrijf het totale dividend met 0,05 euro verhogen tot 1,40 euro.

Parallel

De toekomstplannen van AkzoNobel vertonen parallelen met die van chemieconcern DSM. Dat bedrijf maakte vorige week eveneens bekend zijn omzet in China te willen verdubbelen van 1,5 miljard euro naar 3 miljard euro.

Lees meer over:
Tip de redactie