AMSTERDAM - De beurs in Amsterdam is maandag na een vrij tamme handelsdag licht lager gesloten.

Hoogvlieger was het aandeel Spyker Cars dat munt sloeg uit de aangekondigde samenwerkingsgesprekken tussen het Zweedse dochterbedrijf Saab en de Duitse autofabrikant BMW.

De AEX-index in Amsterdam sloot met een verlies van 0,68 punten (0,2 procent) op 337,17 punten. De MidKap-index voor middelgrote fondsen eindigde 1,93 punten (0,3 procent) hoger op 566,23 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen noteerden verliezen tot 0,5 procent.

Onderdelen en motoren

Spyker was de sterkste stijger op het Damrak met een koerssprong van ruim 64 procent. De Nederlandse eigenaar van autofabrikant Saab bevestigde maandag in gesprek te zijn over een samenwerkingsverband tussen Saab en BMW, maar gaf geen nadere details.

Het gaat waarschijnlijk om onderdelen en motoren. Woensdag geeft Saab een persconferentie over de plannen.

Unilever

Unilever ging 0,6 procent omhoog. De producent van consumentengoederen wil de Amerikaanse fabrikant van haarverzorgingsproducten Alberto Culver overnemen voor 2,7 miljard euro. De aankoop zal naar verwachting, exclusief herstructureringskosten, al in het eerste volledige jaar bijdragen aan de winst per aandeel, aldus Unilever.

Bouwconcern BAM was de sterkste stijger in de AEX met een winst van 2,6 procent. Analisten en beleggers zijn positiever geworden over de vooruitzichten voor BAM.

Grontmij

Grontmij kreeg er 7,5 procent bij. Het advies- en ingenieursbureau heeft samen met een partner een nieuw raamcontract binnengehaald bij een Brits waterbedrijf ter waarde van 90 miljoen euro.

Volgens financieel directeur Mel Zuydam is voor Grontmij 3,5 tot 14 miljoen euro gemoeid met het contract. Volgens Zuydam zal Grontmij waarschijnlijk nog een of twee van dergelijke contracten op de Britse watermarkt afsluiten.

OctoPlus won 5,4 procent in waarde. Het biotechnologiebedrijf heeft een contract getekend met een niet nader genoemde internationale farmaceut.

De euro noteerde 1,3485 dollar tegen 1,3480 dollar aan het einde van de Europese handelsdag vrijdag.