AMSTERDAM - Met ongekend optimisme hebben de Europese beurzen de handelsweek afgesloten.

Na dagen van verliezen keerde gedurende de handelsdag vrijdag het sentiment om en werd de weg omhoog gevonden. Beleggers vatten moed uit meevallende Amerikaanse macrocijfers en de hogere koersen in New York.

AEX

De AEX-index sloot vrijdag 1,5 procent, ofwel 5 punten, hoger op een stand van 337,85 punten. De index voor het middensegment, de MidKap, steeg 1,1 procent tot 564,30 punten. Op de borden van de graadmeters in Parijs en Frankfurt stonden plussen van respectievelijk 1,9 en 1,8 procent. In Londen steeg de hoofdgraadmeter 0,9 procent.

Gedurende de middag werd bekend dat de orders voor duurzame goederen in de Verenigde Staten in juli met een herziene 0,7 procent (van een eerder gemelde 0,4 procent) zijn gestegen. In augustus namen de orders met 1,3 procent af.

Hier werd door analisten gerekend op een daling met 1 procent. Exclusief transportmiddelen stegen de orders met 2 procent, de sterkste stijging sinds maart. Hier gingen analisten uit van een stijging met 1 procent.

Huizenmarkt

Er kwamen ook nog cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt. De verkoop van nieuwe woningen was in augustus vrijwel vergelijkbaar met die in juli en ongeveer in lijn met de verwachtingen van analisten. De cijfers konden Europese beleggers bekoren.

Onder de hoofdfondsen staken ING en Philips boven de rest uit. Financieel concern ING steeg 4,7 procent in beurswaarde, elektronicagigant Philips kon 3,9 procent bijschrijven. Er was geen enkele daler onder de hoofdfondsen.

Crucell

Ook het aandeel Crucell kwam vrijdag in beweging. Het sloot op 24,84 euro, hoger dan de 24,75 euro die het Amerikaanse Johnson & Johnson op tafel wil leggen. Eerder op de dag werd bekend dat investeerder Van Herk zijn belang in het Leidse biotechnologiebedrijf heeft vergroot tot ruim 10 procent om zo zijn invloed op Crucell te vergroten in verband met de voorgenomen overname.

Een vat ruwe olie werd 1,5 procent duurder en kostte 76,30 dollar. In Amsterdam pluste Shell 0,3 procent en in Parijs kreeg Total er 0,7 procent bij. Het in Londen genoteerde BP sloot nagenoeg onveranderd.

AMT

Lokaal fonds AMT kreeg er vrijdag 2,7 procent bij. Een behandeling tegen een zeldzame spierziekte van het biotechnologiebedrijf Amsterdam Molecular Therapeutics (AMT) heeft in de VS een gunstige status gekregen.

Op de valutamarkt noteerde de euro 1,3480 dollar, tegen 1,3340 dollar bij het slot van de Europese beurzen donderdag.