AMSTERDAM - De nieuwe regels waaraan banken in de toekomst moeten voldoen, zijn maandag goed gevallen op de Amsterdamse beurs. Financiële aandelen behoorden tot de grootste winnaars. Verder waren er positieve berichten in de media over de ontwikkeling van de economie.

De AEX-index, de hoofdgraadmeter van het Damrak, sloot met een winst van 2,31 punten, ofwel 0,7 procent, op een stand van 337,27 punten.

De MidKap-index ging 1,2 procent omhoog tot 538,61 punten. De grotere Europese graadmeters van Frankfurt, Parijs en Londen plusten tot 1,2 procent.

Basel III

In het zogenoemde Basel III-akkoord staat dat banken extra financiële buffers moeten opbouwen om tegenslagen te kunnen verwerken. Ze krijgen daarvoor tot acht jaar de tijd.

Voor marktpartijen en hun investeerders is het belangrijk dat er nu meer duidelijkheid is over de eisen waaraan in de toekomst moet worden voldaan.

Banken

In Parijs schoten de koersen van BNP Paribas, Société Générale en Crédit Agricole tot 5,8 procent omhoog. In Frankfurt pluste Commerzbank 2,4 procent. Deutsche Bank, dat in het weekend plannen had onthuld voor een miljardenemissie voor onder meer de overname van de Duitse Postbank, steeg 1,7 procent.

Bank en verzekeraar ING werd in de AEX 1,4 procent meer waard, verzekeraar Aegon 1,9 procent. SNS Reaal won in de MidKap 1,8 procent, Delta Lloyd 1 procent.

Dubbele dip

De Europese Commissie onthulde haar nieuwste verwachtingen voor de groei van de grootste economieën van Europa. Voor Duitsland wordt dit jaar gerekend op een groei van 3,4 procent, voor Nederland verwacht de commissie 1,9 procent groei.

Het hoofd van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), Dominique Strauss-Kahn, zei dat hij niet verwacht dat de wereldeconomie terug zal zakken in een recessie. Angst voor een zogeheten 'dubbele dip' speelde de beurzen deze zomer veelvuldig parten.

Philips

Philips kondigde maandag de overname aan van een Braziliaanse aanbieder van klinische informatiesystemen.

Daarnaast vergrootte de Amerikaanse vermogensbeheerder BlackRock zijn belang in Philips. Het aandeel werd 1,6 procent meer waard.

Pharming

Biotechnologiebedrijf Pharming steeg 6,9 procent. Pharming heeft een contract getekend met Santarus voor het op de markt brengen van het middel Rhucin in Noord-Amerika.

Santarus betaalt bij ondertekening van het contract 15 miljoen dollar en 5 miljoen dollar als de aanvraag voor markttoegang door de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit FDA in behandeling wordt genomen.

De euro was 1,2885 dollar waard. Bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag deed de Europese munt 1,2730 dollar.