NEW YORK - De Amerikaanse effectenmarkten moesten donderdag een deel van de koerswinsten van eerder op de dag weer inleveren.

Gunstige cijfers over de Amerikaanse economie werden overschaduwd door een gerucht dat Deutsche Bank voor een bedrag tot 9 miljard euro aan nieuwe aandelen gaat uitgeven.

Het nieuws zorgde voor onrust en speculaties omdat het beleggers niet duidelijk was of het Duitse bankconcern de opbrengst nodig heeft voor de overname van Deutsche Postbank of voor het afdekken van posities in risicovolle Zuid-Europese staatsleningen.

Uiteindelijk bleek de schade toch mee te vallen. De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot met een winst van 0,3 procent op 10.415,24 punten. De breder samengestelde S&P 500-index klom 0,5 procent tot 1104,18 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq eindigde met een winst van 0,3 procent op 2236,20 punten.

Twijfel

Voor aanvang van de handel meldde het Amerikaanse ministerie van Arbeid dat het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten afgelopen week is gedaald tot het laagste niveau in de afgelopen twee maanden.

Maar later op de dag sloeg ook over dit cijfer de twijfel toe, nadat bekend was geworden dat niet alle staten hun aanvragen op tijd hadden kunnen indienen. Dat kwam door het lange weekend in verband met de viering van Labor Day.

Gunstig

Verder werd op het macro-economische front bekend dat de export van de VS in juli is gestegen tot het hoogste peil sinds augustus 2008. Het Amerikaanse handelstekort kromp mede hierdoor sterker dan analisten hadden voorspeld.

''De nieuwsstroom is de laatste dagen gunstig, in tegenstelling tot vorige maand'', stelde een Amerikaanse handelaar eerder op de dag. De laatste maanden werden de aandelenmarkten vooral in de greep gehouden door angst voor een nieuwe recessie.

Koersverlies

De bankconcerns Bank of America, Citigroup en JPMorgan Chase behoorden tot de grootste stijgers in de Dow met koerswinsten variërend van 1 tot 2,5 procent. De index werd gedrukt door een koersverlies van hamburgerketen McDonald's van 2,3 procent. Dat had te maken met zwakke Europese verkoopcijfers over de maand augustus.

Op de valutamarkt noteerde de euro 1,2705 dollar, vergeleken met 1,2715 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen.