AMSTERDAM - De belangrijkste Europese beursgraadmeters zijn donderdag hoger gesloten. Positieve berichten over de Amerikaanse economie veroorzaakten een optimistische stemming onder beleggers. Vooral bankaandelen waren in trek.

De AEX-index in Amsterdam sloot met een winst 1 procent op 334,59 punten. De MidKap-index voor middelgrote bedrijven eindigde 0,7 procent hoger op 529,14 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen wonnen tot 1,2 procent.

Het goede sentiment werd gevoed door meevallende indicatoren voor de ontwikkeling van de Amerikaanse economie. Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering daalde vorige week in de Verenigde Staten tot het laagste niveau van de afgelopen twee maanden. Daarnaast kromp het handelstekort sterker dan verwacht.

Barclays

In heel Europa stonden de aandelen van banken bovenaan de indices. In Londen liep de beurskoers van Barclays 5 procent op en wonnen Royal Bank of Scotland en Lloyds respectievelijk 5,1 en 3,3 procent. In Parijs steeg Société Générale 3,4 procent en dikte Crédit Agricole 4,6 procent aan.

De hoofdgraadmeter in Frankfurt werd aangevoerd door Commerzbank, dat 2,6 procent won. Het aandeel ING steeg in Amsterdam 2,8 procent.

ASML stond bovenaan de AEX met een winst van 2,9 procent. ,,ASML herstelt van de klappen die het de afgelopen tijd kreeg vanwege ongunstige berichten over Intel'', zei beleggingsadviseur Fred Huibers van het Haags Effektenkantoor over de winst van de chipmachinefabrikant.

Bij het sluiten van de handel werd de Europese munt voor 1,2715 dollar verhandeld. Bij het slot van de Europese beurzen op woensdag was de euro 1,2735 dollar waard.