MELBOURNE - De Australische bierbrouwer Foster's heeft een bod op zijn wijndivisie woensdag van de hand gewezen. Door de afwijzing komt mogelijk de weg vrij voor een overname van het hele bedrijf.

De wijntak is de op een na grootste wijnproducent ter wereld. Het onderdeel is een zorgenkind. Foster's heeft de afgelopen tijd flink moeten afschrijven op deze activiteiten en is daarom bezig met een opsplitsing van de wijn- en bierdivisie.

Het bod van 2,5 miljard dollar (1,9 miljard euro) was uitgebracht door een niet bij naam genoemd investeringsfonds. Volgens Foster's was het bod veel te laag.

Afwijzing

De afwijzing leidde direct tot speculatie dat Foster's zichzelf met deze stap in de etalage zet. ,,Als je een van de grote brouwers bent, wil je niet worden opgezadeld met een wijnbedrijf waar je niets van begrijpt. Je kunt nu een bod doen op het hele concern in de wetenschap dat je de wijnactiviteiten kunt afstoten'', zei een manager van een investeringsfonds.

Vorige maand doken in de media geruchten op dat de brouwers SABMiller en het Japanse Asahi Breweries interesse zouden hebben in Foster's. De bieractiviteiten zouden meer dan 10 miljard dollar waard zijn.