AMSTERDAM - De Europese beurzen zijn woensdag met winst gesloten. De handel werd gesteund door goede berichten over de veiling van Portugese staatsobligaties die de zorgen over de schuldencrisis naar de achtergrond drukten.

De oliesector kreeg een duwtje in de rug van BP dat woensdag het onderzoek naar de olieramp publiceerde.

De AEX-index in Amsterdam sloot met een winst van 3,67 punten (1,1 procent) op 331,43 punten. De MidKap-index voor middelgrote bedrijven eindigde 2,86 punten (0,6 procent) hoger op 525,68 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen wonnen tot 0,9 procent.

Zorgen

De zorgen over de Europese schuldencrisis namen woensdag wat af nadat Portugal succesvol ruim 1 miljard euro had opgehaald met de uitgifte van staatsleningen. Er was veel vraag naar de leningen.

Eerder op de dag beheersten zorgen over de stabiliteit van de Europese banken het sentiment onder beleggers. Dinsdag zetten mediaberichten over de posities van banken de sector onder druk. Europese banken zouden bij de publicatie van de stresstesten geen volledige openheid hebben gegeven.

Banken

De financiële sector bleef daar woensdag last van houden. Aandelen van banken zoals HSBC, Barclays en Commerzbank noteerden tot 1,9 procent lager.

In Amsterdam wisten Aegon en ING zich echter aan de malaise te onttrekken met winsten tot 0,9 procent.

BP

Het was vooral de oliesector die de graadmeters omhoog trok. Het veelgeplaagde olieconcern BP heeft erkend fouten te hebben gemaakt die hebben geleid tot de explosie op het olieplatform in de Golf van Mexico die leidde tot een ongekende olieramp.

Maar, zo benadrukte BP, ook een aantal partners is nalatig geweest. Met name het bedrijf Transocean zou in gebreke zijn gebleven.

BP kreeg er op de Londense beurs 1,3 procent bij, mede geholpen door een lichte opwaardering van kredietbeoordelaar Fitch. Ook andere olieconcerns zoals Total (plus 0,9 procent) en Repsol (plus 1,3 procent) profiteerden. In Amsterdam kreeg Shell er 1,7 procent bij. Dienstverlener aan de olie- en gasindustrie SBM Offshore won 2 procent.

Roto Smeets

Drukker Roto Smeets was de grootste stijger op het Damrak met een koerssprong van 20 procent. Het bedrijf heeft een overnamebod ontvangen van aandeelhouder Riva. Het bestuur staat neutraal tegenover de overnamepoging, maar Riva ziet zich naar eigen zeggen gesteund door andere aandeelhouders.

De euro noteerde 1,2735 dollar tegen 1,2720 dollar aan het einde van de Europese handel dinsdag.