AMSTERDAM -De Europese beurzen zijn dinsdag met verlies gesloten. De opmars van de voorgaande handelsdagen werd gestuit door mediaberichten waarin twijfels werden geuit over de stabiliteit van de Europese banken.

In Amsterdam sloot de AEX-index met een verlies van 0,8 procent (2,77 punten) op 327,76 punten. De MidKap-index eindigde 0,9 procent (4,80 punten) lager op 522,82 punten.

De belangrijkste graadmeters in Londen en Frankfurt leverden 0,6 procent in. De beurs in Parijs eindigde 1,1 procent lager.

Stresstesten

De zorgen over de Europese banken werden dinsdag gevoed door de Amerikaanse krant The Wall Street Journal. Die meldde op basis van eigen analyse dat de banken bij de publicatie van de stresstesten deze zomer geen volledige openheid hebben gegeven over hun beleggingen.

De posities in schulden van problematische eurolanden zouden niet volledig zijn weergegeven.

Aegon

Dit nieuws zette de koersen van financiële instellingen in heel Europa onder druk. In Amsterdam hoorden ING en Aegon tot de grootste verliezers van de AEX met minnen van respectievelijk 2,7 en 1,9 procent. In de MidKap leverde SNS Reaal 2,4 procent in.

In Duitsland werden aandelen Deutsche Bank en Commerzbank 2 en 2,8 procent minder waard. De Franse banken BNP Paribas, Credit Agricole en Société Générale leverden 2 tot 4 procent in.

AND

Producent van digitale kaarten AND won in Amsterdam bijna 15 procent, na een bericht over de mogelijke verkoop van het bedrijf. Volgens de anonieme bron achter het bericht is het een goed moment voor verkoop omdat technologiebedrijven en sociale netwerken hun bronnen van kaartenmateriaal willen zekerstellen.

Air France-KLM verloor 0,8 procent. De luchtvaartcombinatie zag het vrachtvervoer in augustus licht stijgen ten opzichte van het voorgaande jaar, maar vervoerde in dezelfde maand iets minder passagiers dan een jaar eerder.

Philips

Philips maakte bekend zijn resterende belang in de voormalige chipdochter NXP over te doen aan zijn Britse pensioenfonds. De transactie levert het concern in het derde kwartaal een boekwinst van 140 miljoen euro op. Het aandeel daalde 1,3 procent.

De euro stond onder druk. De Europese munt was dinsdagmiddag 1,2720 dollar waard, tegen 1,2900 dollar aan het eind van de handel een dag eerder.