AMSTERDAM - De Amsterdamse beurs eindigde maandag na een saaie handelsdag positief. Bij een gebrek aan nieuws hielden beleggers vast aan het positieve sentiment dat afgelopen vrijdag ontstond door meevallende cijfers over de Amerikaanse banenmarkt.

Wall Street bood maandag evenmin richting. De beurzen in New York blijven gesloten wegens Labor Day.

De AEX-index in Amsterdam sloot met een winst van 0,4 procent (1,18 punten) op 330,53 punten. De MidKap-index voor middelgrote fondsen won 0,3 procent (1,72 punten) tot 527,62 punten.

De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen wonnen tot 0,4 procent.

Werkgelegenheid

De beurzen in Europa en New York gingen vrijdag flink omhoog nadat bekend werd dat de werkgelegenheid in de Verenigde Staten in augustus minder sterk is afgenomen dan verwacht. Ook kwam de banengroei in het Amerikaanse bedrijfsleven boven verwachting van analisten uit.

''Met deze cijfers komt het dubbele dip-scenario meer op de achtergrond te staan'', zei vermogensbeheerder Danny Geerken van het Haags Effektenkantoor maandag.

Energiebedrijven

In het buitenland deden de aandelen van energiebedrijven het goed, nadat bekend werd dat de Duitse regering de levensduur van kerncentrales gaat verlengen. De Duitse energiebedrijven E.ON en RWE wonnen rond de 2 procent op de beurs in Frankfurt.

De grondstoffen- en chemiesector had ook de wind in de zeilen door de goede berichten over de economie. In Amsterdam steeg ArcelorMittal 0,9 procent, AkzoNobel ging 1,3 procent omhoog. DSM won 0,7 procent.

Randstad

Uitzendconcern Randstad liet een winst zien van 0,9 procent. Het aandeel wist munt te slaan uit de goede arbeidscijfers uit de VS, waar het bedrijf volop actief is. Branchegenoot USG People won in de MidKap 1,1 procent.

Post- en logistiekconcern TNT zakte 0,7 procent, ondanks de bekendmaking van een contract met RS Components voor de verzending van producten in Italië en Frankrijk.

Spyker

Spyker Cars won 2,6 procent. Spyker zou volgens Zweedse media in een juridisch geschil zijn verwikkeld met de regionale overheid van Gotenburg. Die eist dat Spyker uiterlijk 20 september omgerekend 12 miljoen euro aan loongaranties terugbetaalt. Topman Victor Muller deed de zaak af als ''een storm in een glas water''.

De euro was maandagmiddag 1,29 dollar waard tegen 1,2860 dollar aan het slot van de Europese beurzen op vrijdag.