AMSTERDAM - De financiële situatie van AFC Ajax is verbeterd, maar de voetbalclub blijft een tekort houden. Deelname aan de Champions League en het afstoten van spelers hebben het probleem niet opgelost, zegt het voetbalbedrijf.

"We kunnen als beursgenoteerd bedrijf geen concrete prognose voor het lopende boekjaar 2010/2011 geven, maar Ajax werkt hard aan verbetering van het operationele resultaat. We hebben diverse stappen in de goede richting gemaakt, maar nog niet genoeg", meldt Ajax-woordvoerder Miel Brinkhuis aan Dow Jones Nieuwsdienst.

Champions League

Ajax realiseert extra inkomsten door deelname aan de groepsfase van de Champions League, waarin het uitkomt tegen Real Madrid, AC Milaan en het Franse Auxerre.

Verder heeft de club dit seizoen al inkomsten gehaald uit deelname van Nederlandse en buitenlandse Ajax-spelers aan het WK-voetbal en vergoedingen voor de transfers van voormalig Ajaxieden Klaas-Jan Huntelaar en Rafael van der Vaart.

Salarissen

Brinkhuis bevestigt dat de post salarissen structureel en tijdelijk is verlaagd doordat het afstoten en verhuren van een aantal spelers meer oplevert dan het aantrekken van nieuwe of tijdelijk verhuurde spelers.

Door de verbeterde financiële situatie hoeft Ajax geen geld te lenen volgens de woordvoerder. "Het is momenteel niet aan de orde dat wij gebruik hoeven te maken van de kredietfaciliteit bij de bank", zegt Brinkhuis.

Boekjaar

Ajax maakte op 1 juli bekend in het op 30 juni geëindigde boekjaar 2009/2010 een voorlopig verlies van 21 miljoen euro te hebben geboekt. Het voetbalbedrijf zal in de week voor 16 oktober het definitieve resultaat bekendmaken, aldus de woordvoerder.