AMSTERDAM - De Europese beurzen zijn vrijdag met winst gesloten. Na een zeer rustige ochtend zetten meevallende berichten over de Amerikaanse arbeidsmarkt de koersen 's middags overtuigend in de plus.

De Amsterdamse AEX-index eindigde 0,9 procent (2,78 punten) hoger op 329,35 punten. De MidKap-index voor middelgrote fondsen sloot met een winst van 0,7 procent (3,78 punten) op 525,90 punten. In Londen, Frankfurt en Parijs liepen de winsten uiteen van 0,8 tot 1,1 procent.

Halverwege de middag meldde het Amerikaanse ministerie van Arbeid dat de werkgelegenheid in de Verenigde Staten vorige maand aanzienlijk minder sterk is gekrompen dan werd gevreesd.

In het bedrijfsleven werden 64.000 nieuwe banen gecreëerd; dat waren er 26.000 meer dan verwacht.

Dienstensector

De cijfers, waar al de hele week reikhalzend naar werd uitgekeken, werden enthousiast onthaald door de handelaren, die de koersen direct omhoog joegen. Een tegenvallend bericht over de Amerikaanse dienstensector temperde de vreugde echter enigszins.

Volgens onderzoeksbureau ISM viel het tempo waarin de activiteiten van de dienstverleners toenemen sterker terug dan analisten hadden voorspeld.

ING

In de AEX behoorde ING tot de uitblinkers met een koerswinst van 1,9 procent. Randstad deed het met een plus van 2,4 procent het best. De uitzender is zeer actief in de VS, waar de werkgelegenheid voor uitzendkrachten in augustus weer toenam. Ook bouwer BAM boekte een winst van ruim 2 procent. Ahold, dat eveneens veel zaken doet in de VS, won 1,9 procent.

Baggeraar Boskalis moest het meeste terrein prijsgeven, met een verlies van 1,6 procent. Andere hoofdfondsen met koersverlies waren DSM, AkzoNobel, KPN en Unilever.

De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie (van 159 liter) daalde met 2 procent tot 73,50 dollar. De aandelen van olieconcerns Shell, BP en Total werden hierop 1,5 tot 2,3 procent minder waard.

De koers van de euro steeg licht tot 1,2860 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen op donderdag werd de Europese munt voor 1,2820 dollar verhandeld.