TOKIO - De beurs in Tokio is vrijdag met winst gesloten. Beleggers reageerden positief op een aantal meevallende cijfers over de Amerikaanse economie.

Ook elders in het Verre Oosten stonden winsten op de koersenborden. De handel verliep vrij rustig in afwachting van het belangrijke banencijfer dat vrijdag uit de Verenigde Staten komt.

De toonaangevende Nikkei-index van 225 hoofdfondsen sloot met een winst van 0,6 procent op 9114,13 punten. De Japanse beurshandel profiteerde onder meer van meevallende cijfers van Amerikaanse winkelketens, gunstige berichten over de huizenmarkt en de gedaalde uitkeringsaanvragen in de VS.

Chemiesector

Vooral de chemiesector deed het goed in Tokio. Chemiebedrijf Ube Industries steeg 3,3 procent, branchegenoot Asahi Kasei won 3,8 procent en Nissan Chemical Industries klom 3,1 procent.

Andere opvallende stijgers in de Nikkei waren mijnbouwbedrijf Sumitomo Metal & Mining (plus 3,2 procent) en machine- en scheepbouwer Mitsui Engineering & Shipbuilding (plus 3,3 procent).

De Kospi in Seoul steeg 0,2 procent en de beurs in Sydney won 0,3 procent. De Hang Seng in Hongkong stond licht hoger in de middaghandel.