NEW YORK - In New York stegen de koersen van de aandelen donderdag nog door na de forse koerswinsten van woensdag.

Opbeurend nieuws zorgde ervoor dat beleggers nog geen winst namen, daags voordat belangrijke cijfers naar buiten komen over de werkgelegenheid in Amerika.

De organisatie van de makelaars in de VS meldde een stijging van het aantal voorlopige koopcontracten voor bestaande woningen.

Werkloosheidsuitkering

Bovendien daalde het aantal mensen dat voor het eerst aanklopte voor een werkloosheidsuitkering voor de tweede achtereenvolgende week. Daarnaast bleken de winkels in augustus betere zaken te hebben gedaan dan een jaar eerder en beter dan verwacht door analisten.

De winkelketen Home Depot zag de koers met meer dan 2 procent stijgen, meer dan de andere fondsen die meewegen in de Dow-Jonesindex.

Toonaangevende fondsen

Deze beursgraadmeter van dertig toonaangevende fondsen sloot 0,5 procent hoger op 10320,10 punten. De breder samengestelde S&P 500-index klom 0,9 procent naar 1090,10 punten. De Nasdaq-index, die de stemming in de technologiesector weergeeft, steeg 1,1 procent naar 2200,01 punten.

Vrijdag komen maandelijkse cijfers over de werkgelegenheid en analisten verwachten dat zal blijken dat de werkloosheid in de VS in augustus is toegenomen.

HP

Het aandeel 3PAR noteerde meer dan 32 dollar, meer dan drie keer zo veel als op 16 augustus, toen Hewlett-Packard (HP) en Dell tegen elkaar op gingen bieden om deze onderneming over te nemen. Dell liet donderdag weten niet boven de 33 dollar te gaan, die HP wil neertellen voor het aandeel.

Het aandeel Burger King, dat door het Braziliaanse 3G Capital wordt overgenomen, steeg met bijna een kwart.

De euro noteerde 1,2824 dollar, tegenover 1,2820 dollar bij het sluiten van de beurzen in Europa.