AMSTERDAM - De AEX-index van de Amsterdamse effectenbeurs is donderdag met kleine winst gesloten. Beleggers deden het rustig aan, in afwachting van belangrijke cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt die vrijdag worden gepresenteerd.

Meevallende berichten over de huizenverkopen in de Verenigde Staten gaven de handel aan het einde van de dag een lichte impuls.

De Amsterdamse hoofdgraadmeter sloot 0,3 procent (1,05 punten) hoger op 326,57 punten. De MidKap-index steeg 0,4 procent (1,91 punten) tot 522,12 punten.

De belangrijkste beurzen in Londen en Parijs kregen er 0,1 en 0,2 procent bij. De hoofdindex in Frankfurt eindigde nagenoeg onveranderd.

Huizenverkopen

Aan het einde van de middag veerden de koersen op, nadat de Amerikaanse branchevereniging van makelaars onverwacht een stijging van de voorlopige huizenverkopen in de VS in juli had bekendgemaakt.

Ook de kleine stijging van de fabrieksorders in dezelfde maand werd positief onthaald. Eerder op de dag verliep de handel tam, in afwachting van het banencijfer dat de Amerikaanse overheid vrijdag openbaart.

TomTom

In de AEX boekte het aandeel TomTom met een plus van 3,2 procent de grootste winst, gevolgd door SBM Offshore dat 2,5 procent won.

Het aandeel Randstad werd 2,1 procent meer waard. Volgens analisten profiteerde het uitzendconcern van de positieve berichten over de Amerikaanse en Aziatische economieën die de afgelopen dagen naar buiten kwamen. Branchegenoot USG People, dat deel uitmaakt van de MidKap, won bijna 3 procent.

Heineken

Heineken hoorde met een min van 2,1 procent tot de grotere verliezers onder de hoofdfondsen. De brouwer ruziet met branchegenoot InBev over de verdeling van de bezittingen van de onlangs overleden horecatycoon Sjoerd Kooistra.

In de MidKap ging AMG hard onderuit, met een verlies van ruim 8 procent. Grootaandeelhouder Safeguard International, in handen van AMG-topman Heinz Schimmelbusch, heeft zijn belang van 26,6 procent in de producent van specialistische metalen verkocht.

De euro was dondermiddag 1,2820 dollar waard, evenveel als bij het slot van de Europese beurzen op woensdag.