TORONTO - De Canadese producent van vliegtuigen en treinen Bombardier heeft in het tweede kwartaal minder omzet en winst behaald.

De nettowinst daalde met 27 procent tot 148 miljoen dollar (116 miljoen euro). In hetzelfde kwartaal een jaar eerder bedroeg de winst nog 202 miljoen dollar. Bombardier maakte de resultaten woensdag bekend.

De omzet van het bedrijf zakte met 16 procent tot 4,1 miljard dollar. De winst is in overeenstemming met de verwachting van analisten. Die hadden wel op een hogere omzet gerekend van 4,51 miljard dollar.

Volgens het concern was het voor beide bedrijfssegmenten (vliegtuigen en treinen) een moeilijk kwartaal.

Omzet

De omzet uit de vliegtuigproductie zakte van 2,4 miljard dollar naar 2 miljard dollar. Wel ziet de op twee na grootste vliegtuigproducent, na Boeing en Airbus, een duidelijke vermindering van het aantal annuleringen in bestellingen van zakenvliegtuigen. Dat wijst op een herstel in de sector, aldus Bombardier.

Bombardier leverde in het tweede kwartaal 46 vliegtuigen af tegen 80 in dezelfde periode een jaar eerder. De ordervoorraad voor de vliegtuigproducent is inmiddels wel gestegen van 16,7 miljard dollar op 31 januari tot 17,1 miljard dollar per 31 juli door een nieuwe bestelling voor zijn C-serie-vliegtuigen.

Treinendivisie

De omzet van de treinendivisie daalde in het tweede kwartaal van 2,5 miljard dollar een jaar eerder tot 2,1 miljard dollar. Het aantal nieuwe orders voor de grootste treinenproducent ter wereld steeg wel van 3 miljard dollar tot 4,3 miljard dollar.

De totale ordervoorraad van Bombardier bedraagt 47,4 miljard dollar vergeleken met 43,8 miljard op 31 januari.