NEW YORK - De graadmeters op de effectenbeurzen in New York noteerden woensdag stevige winsten.

Gunstige berichten over de economische opleving in het Verre Oosten en goede cijfers over de Amerikaanse industriële sector namen bij beleggers de angst weg dat de economie aan het haperen is.

De toonaangevende Dow-Jonesindex noteerde vlak voor sluiting van de handel een winst van 2,3 procent op 10.247 punten.

De breed samengestelde S&P 500-index stond 2,8 procent hoger op 1078 punten. De technologiebeurs Nasdaq won 2,7 procent op 2171 punten.

Bekendmaking

Evenals in Europa putten beleggers op Wall Street hoop uit de bekendmaking dat de activiteit in de Chinese productiesector weer toeneemt na enkele maanden van vertraging. Ook sterke groeicijfers over de Australische economie gaven steun aan het positieve sentiment en boden tegenwicht aan tegenvallende cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt.

De groei van de Amerikaanse industrie is in augustus sterker aangetrokken dan verwacht. De inkoopmanagersindex voor de industrie kwam uit op 56,3 tegen 55,5 een maand eerder. Analisten die Reuters had gepolst rekenden op een stand van 53.

Werkgelegenheid

Salarisstrookverwerker ADP meldde voorbeurs dat de werkgelegenheid in het Amerikaanse bedrijfsleven in augustus met tienduizend banen is afgenomen, terwijl analisten een groei met 19.000 banen hadden voorspeld. Het aantal ontslagaanvragen in de Verenigde Staten viel vorige maand overigens terug tot het laagste niveau van de afgelopen tien jaar.

Aandelen van aluminiumproducent Alcoa noteerden een winst van 2,8 procent, terwijl Freeport McMoRan Copper 5,5 procent in waarde steeg. Metaalproducenten profiteerden van de gestegen metaalprijzen op het nieuws van de opleving in China. Koper noteerde de hoogste prijs in vier maanden tijd. Ook oliemaatschappijen deden het goed. Het aandeel Chevron steeg 3,3 procent en Exxon Mobil 2,8 procent.

Grote machines

Caterpillar, producent van grote machines, zag de koers 4,6 procent stijgen. Het industriële conglomeraat maakte bekend de komende twee jaar voor 180 miljoen dollar te gaan investeren in Brazilië, wat duidt op vertrouwen in de opkomende economieën.

Burger King Holdings viel op met een 14,8 procent hogere koers na geruchten dat de hamburgerketen zichzelf in de etalage zet.