AMSTERDAM - De Europese effectenbeurzen zijn woensdag met stevige winsten gesloten. Goede cijfers over de Amerikaanse industriële sector namen de zorgen over een dubbele dip van de economie bij beleggers weg.

De AEX-index in Amsterdam sloot met een winst van 9,05 punten (2,9 procent) op 325,52 punten. De MidKap-index voor middelgrote fondsen won 11,91 punten (2,3 procent) tot 520,21 punten.

De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen boekten winsten tot 3,8 procent.

Uit onderzoek onder Amerikaanse inkoopmanagers in de productiesector bleek dat zij in augustus positiever zijn geworden over het ondernemingsklimaat. Dit was tegen de verwachting in.

Eerder op de dag was uit een vergelijkbaar onderzoek onder Chinese inkoopmanagers al gebleken dat de toestand in de Chinese productiesector ook is verbeterd.

Aegon

De aandelenkoersen gingen over een breed front omhoog. Financiële aandelen voerden de boventoon. Verzekeraar Aegon won in de AEX 5,4 procent en bank en verzekeraar ING steeg 5,2 procent. In de MidKap won SNS Reaal 1,7 procent.

Het Franse Société Générale klom 5,7 procent en het Britse Barclays won 4,3 procent.

ArcelorMittal

Ook de grondstoffensector deed het goed, geholpen door de Chinese en Amerikaanse industriecijfers. Staalconcern ArcelorMittal won 3,9 procent. In Londen steeg mijnbouwer BHP Billiton ook 3,9 procent en Rio Tinto ging 6,1 procent omhoog.

Maritiem dienstverlener Dockwise meldde voor 37 miljoen euro nieuwe opdrachten te hebben ontvangen. Het aandeel ging 3,3 procent omhoog. SBM Offshore, een branchegenoot van Dockwise, won 3,4 procent.

InnoConcepts

Bij de kleinere fondsen ging het aandeel InnoConcepts met 11,6 procent onderuit. Het bedrijf had dinsdag nabeurs, bij de publicatie van zijn halfjaarcijfers, gezegd dat er mogelijk een nieuwe afschrijving aankomt.

De euro noteerde woensdag 1,2810 dollar, tegen 1,2715 dollar bij het sluiten van de beurzen op dinsdag.