AMSTERDAM - AkzoNobel wordt vanaf volgend jaar de voornaamste verfleverancier van het Amerikaanse Walmart, 's werelds grootste detailhandelsketen. Dat heeft het verf- en chemieconcern woensdag bekendgemaakt zonder financiële details te vermelden.

AkzoNobel, de grootste verfproducent ter wereld, ontwikkelt een assortiment binnen- en buitenverven voor de meer dan 3500 Walmart-winkels in de Verenigde Staten.

''De overeenkomst is een mijlpaal die ons marktaandeel in de VS aanzienlijk zal vergroten en de waarde van ons merk Glidden zal laten stijgen'', aldus bestuurslid Tex Gunning. Het Nederlandse concern levert al verf aan Walmart-winkels in Puerto Rico en Canada.

Strategisch

''De overeenkomst is met name strategisch van belang'', aldus een woordvoerder van AkzoNobel. ''De verfdivisie klimt daardoor naar de tweede plek op de Amerikaanse verfmarkt van een derde of vierde plaats''. Sherwin-Williams blijft de onbetwiste marktleider, aldus de zegsman.

AkzoNobels verfdivisie heeft in Canada, de VS en Latijns-Amerika in totaal circa 7200 werknemers in dienst en haalt er een omzet van bijna 1,5 miljard euro.