NEW YORK - De graadmeters van de aandelenbeurzen in New York gingen dinsdag onderuit toen de Amerikaanse centrale bank Federal Reserve (Fed) tijdens de handel met pessimistische berichten over de economie naar buiten kwam.

De indices stonden een groot deel van de dag op winst door meevallende cijfers over het consumentenvertrouwen en de huizenprijzen. Maar een uur voor sluiting van de beurs sloeg de stemming om en wisselden plussen en minnen elkaar af.

De toonaangevende Dow-Jonesindex noteerde bij sluiting 0,1 procent hoger op 10.014,72 punten. De breder samengestelde S&P 500-index sloot onveranderd op 1049,32 punten. Technologiebeurs Nasdaq verloor 0,3 procent op 2114,03 punten.

De handel veerde op door het nieuws dat het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten in augustus meer was toegenomen dan verwacht. De graadmeter die het vertrouwen meet, kwam uit op een stand van 53,5 tegen een herziene 51 in juli. Analisten gepolst door Reuters rekenden op een niveau van 50,5.

Huizenprijzen

Het positieve sentiment kreeg verder steun door meevallende cijfers over de huizenprijzen. In de twintig grootste stedelijke gebieden bleken die in juni met 0,3 procent te zijn gestegen. Analisten waren uitgegaan van een stijging met 0,2 procent.

Maar van het optimisme bleef niet veel over na het bericht van de Fed. Een reeks magere economische data wijzen op een langzaam herstel van de Amerikaanse economie in de komende maanden, meldde de Federal Reserve.

Zadenproducent Monsanto was lang de grootste daler op de S&P 500. Het fonds verloor 5,8 procent, nadat het bedrijf de verwachtingen voor het jaar naar beneden had bijgesteld.

BlackBerry

Research in Motion, de maker van de BlackBerry smartphone, drukte zwaar op de Nasdaq. Het aandeel moest 5,9 procent prijsgeven nadat analisten van Sanford C. Bernstein het fonds een lagere waardering hadden gegeven.

Een euro kostte tegen het eind van de handel in de VS 1,2679 dollar. Bij het slot van de beurzen in Europa was dat 1,2715 dollar.