AMSTERDAM – De beursspreuk ‘Sell in May and go away, but remember come back in September’ blijkt niet helemaal te kloppen. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat beleggers eind juli moeten verkopen om pas in oktober weer te gaan kopen.

Volgens het CBS hadden aandeelhouders die op deze manier beleggen ruim 2 procent meer winst gemaakt.

Januari is de beste maand voor aandelenbeleggers, gemiddeld stijgt de koers in deze periode met 2,2 procent. Dat blijkt uit statistieken van 1953 tot 2009. Ook maart en april leveren gemiddeld meer dan 2 procent rendement op.

September blijkt de slechtste maand; het gemiddelde over 57 jaar komt uit op ruim 2 procent verlies.

Halfjaar

Uit de cijfers blijkt dat er grote verschillen in koersstijgingen zijn tussen de eerste en tweede helft van het jaar. Over het eerste halfjaar bedroeg de winst gemiddeld ruim 7 procent; de tweede helft van het jaar moet het doen met een groei van 1,5 procent.

Het CBS wijst erop dat het verschil eigenlijk nog groter is, doordat er in de eerste zes maanden van het jaar meer dividend wordt uitgekeerd.

Met uitzondering van de jaren zestig was in de laatste vijf decennia van de vorige eeuw de koersstijging in de eerste helft hoger dan in de tweede helft van het jaar.

Negatief

Tot 2000 zijn aandelen meer waard geworden, daarna daalden de rendementen door de internetbubbel en kredietcrisis.

Het gemiddelde rendement in de periode 2000 tot 2009 was negatief, wel was het verlies in de eerste helft kleiner dan de laatste zes maanden van het jaar.