NEW YORK - De aandelen in Wall Street noteerden maandag in Wall Street flink lager. Na een lagere opening daalden de koersen verder nadat president Barack Obama gezegd had na te denken over lagere belasting voor ondernemingen.

Obama kondigde in een speech geen concrete maatregelen aan en kon de zorgen van de beleggers over de economie niet wegnemen.

Later deze week komen cijfers over de Amerikaanse economie naar buiten. Zo moet vrijdag blijken of de werkloosheid in de VS in augustus verder is opgelopen.

Eerder op de dag was bekendgemaakt dat de Amerikaanse consumenten in juli wat meer uitgaven dan in juni, maar tegelijkertijd bleken de inkomens van de Amerikanen minder te zijn gestegen dan verwacht. Er was volop nieuws van het overnamefront, maar dat kon de beleggers kennelijk niet opbeuren.

Dow-Jones

De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen sloot 1,4 procent lager op 10009,73 punten. De breder samengestelde S&P 500-index eindigde 1,5 procent lager op 1048,92 punten.

De Nasdaq-index, die de stemming in de technologiesector weergeeft, daalde 1,6 procent naar 2119,97 punten.

Genzyme steeg nadat deze onderneming liet weten een overnamebod van de Franse farmaceut Sanofi af te wijzen. Intel noteerde lager nadat een overeenkomst was bereikt om een divisie van het Duitse Infineon over te nemen.

Hewlett Packard

Dell is met Hewlett-Packard in gevecht om 3PAR over te nemen en 3PAR gaf aan de voorkeur te geven aan Hewlett Packard (HP). De koers van 3PAR daalde prompt, maar die van Dell ging omhoog.

HP klom 3 procent, maar deze onderneming maakte ook bekend dat het een programma om eigen aandelen in te kopen doorzet. Bij de grote Fondsen Liet 3M een daling zien na een overeenkomst om Cogent over te nemen. De koers van Cogent vloog daarentegen omhoog.

De euro noteerde 1,2662 dollar, tegenover 1,2680 dollar bij het sluiten van de beurzen in Europa.