AMSTERDAM - De belangrijkste Europese beurzen zijn maandag lager gesloten. De graadmeters zakten in de loop van de ochtend in het rood en kwamen de minnen niet meer te boven.

De AEX-index sloot 0,5 procent lager op 315,55 punten. De MidKap-index verloor 0,2 procent tot 508,03 punten. De beurs in Parijs zakte 0,6 procent en Frankfurt daalde met 0,7 procent. De beurs in Londen was gesloten.

Maandagmiddag werd bekendgemaakt dat de uitgaven van Amerikaanse consumenten in juli iets meer zijn toegenomen ten opzichte van de voorgaande maand dan economen hadden voorspeld.

Die meevaller werd echter getemperd door de persoonlijke inkomens die over dezelfde periode minder sterk stegen dan de consensus van deskundigen.

Vertrouwen

Eerder op de dag kwam vanuit Europa het bericht dat het vertrouwen van consumenten en ondernemers in de economie van de eurozone in augustus verbeterde ten opzichte van juli.

Opvallend was dat Nederlandse consumenten en ondernemers pessimistischer waren over de economische vooruitzichten dan Engelsen en Duitsers.

BAM

Bedrijfsnieuws kwam er van BAM. Het bouwbedrijf behoorde de gehele dag tot de winnaars in hoofdindex AEX, nadat het bekendmaakte een intentieverklaring te hebben ontvangen voor een opdracht in Papoea Nieuw-Guinea.

De contractwaarde voor het bouwbedrijf bedraagt circa 100 miljoen euro. Het aandeel BAM won 3 procent.

ICT Automatisering

ICT Automatisering won 1,1 procent aan waarde in een reactie op de halfjaarcijfers. Die waren volgens effectenhuis SNS Securities sterk.

De onderneming heeft een hoogoplopend conflict met haar personeel in Duitsland en verwacht daardoor slechtere resultaten in het tweede halfjaar. Maar deze zaak lijkt volgens SNS onder controle te zijn.

Sanofi-Aventis

Verderop in Europa stonds Sanofi-Aventis (plus 0,7 procent) in de schijnwerpers. De Franse farmaceut lanceerde afgelopen weekend een bod van 18,5 miljard dollar (14,5 miljard euro) op het Amerikaanse biotechnologiebedrijf Genzyme. Het bestuur van Genzyme heeft het bod afgewezen.

De euro noteerde maandag op het slot van de handel 1,2680 dollar tegen 1,2760 dollar bij het slot van de Europese handel op vrijdag.