TOKIO - De Japanse Nikkei-index is maandag positief gesloten. Wel leverde de beurs aan het slot in op de fors hogere koers die eerder op de dag nog neergezet was.

Beleggers hadden aanvankelijk geanticipeerd op een daadkrachtige aanpak van de Japanse centrale bank om de dure yen omlaag te brengen.

De plannen die de Bank of Japan vrijdag in de loop van de dag naar buiten bracht, vielen echter tegen. De yen ging weer omhoog en de Nikkei viel terug van een stand van meer dan 3 procent in de plus.

De Nikkei sloot maandag met een winst van 1,8 procent op 9149,26 punten. De Kospi in Seoul en de All Ordinaries in Sydney sloten zich bij de Nikkei aan en eindigden eveneens 1,8 procent hoger. De Hang Seng in Hongkong noteerde 0,7 procent hoger in de middaghandel.

Toyota

Aandelen van bedrijven waarvan de export gehinderd wordt door een dure yen, stonden vrijdag onder druk. Autofabrikant Toyota verloor 0,4 procent.

Een dollar was vrijdag aan het slot van de beurshandel in Tokio 85,1 yen waard. Daarmee was de yen weer iets in waarde gestegen ten opzichte van de laatste slotkoers.