NEW YORK - De effectenbeurzen in New York stonden vrijdag vlak voor sluiting fors hoger ten opzichte van donderdag.

Beleggers reageerden positief op uitspraken van voorzitter Ben Bernanke van de Federal Reserve (Fed), het stelsel van Amerikaanse centrale banken, over de Amerikaanse economie.

De toonaangevende Dow-Jonesindex noteerde een half uur voor het slot een winst van 1,4 procent op 10.127 punten. De breed samengestelde S&P 500-index steeg 1,4 procent naar 1062 punten.

Technologiebeurs Nasdaq noteerde 1,4 procent in de plus op 2149 punten. De Dow Jones zakte donderdag nog tot onder de 10.000 punten vanwege aanhoudende zorgen over de economie.

Fed

Bernanke zei vrijdag dat de Fed bereid is meer maatregelen te nemen om de Amerikaanse economie te ondersteunen, als de vooruitzichten sterk verslechteren. Volgens Bernanke is daar nu nog geen sprake van. De vooruitzichten voor de economische groei in 2011 blijven gehandhaafd, aldus Bernanke.

Een meevallend cijfer over de groei van de Amerikaanse economie zorgde eveneens voor een positieve stemming op Wall Street. De Amerikaanse economie is in het tweede kwartaal met een herziene 1,6 procent op jaarbasis gegroeid, terwijl analisten een groei van 1,4 procent hadden verwacht. In een eerste raming werd nog een groei gemeld van 2,4 procent.

Hewlett-Packard

Het aandeel Hewlett-Packard (HP) was de grootste daler op de Dow. De computerfabrikant is met concurrent Dell verwikkeld in een hevige biedingstrijd rondom dataleverancier 3Par. De twee grootste pc-fabrikanten ter wereld hebben elkaars bod de afgelopen twee weken keer op keer overtroffen en gingen daar ook vrijdag mee verder.

Dell verhoogde vrijdag zijn bod naar 1,8 miljard dollar (1,4 miljard euro), om kort daarna voorbijgestreefd te worden door HP, die 2 miljard dollar bood. Het aandeel HP daalde met 0,9 procent.

Voor een euro moest aan het eind van de handel op Wall Street 1,2734 dollar betaald worden. Bij het sluiten de Europese beurzen was dat 1,2760 dollar.